Ytbehandlingar

Ytbehandlingar  

Ytbehandlingar fyller i huvudsak följande tre syften:

  • Skydd - Olika ytbehandlingar skapar beläggningar som skyddar mot, eller åtminstone fördröjer, korrosionsprocessen. 
  • Funktion - Ett annat skäl är funktionsskäl. Här vill man uppnå en yta som har god slitstyrka eller har låg friktion. 
  • Estetik - Det tredje – och inte minst viktiga – skälet att ytbehandla är för att göra produkten estetiskt tilltalande.
Observera att vissa ytbehandlingar som framförallt nickel kan framkalla allergier hos människor, läs mer om allergier mot ytbehandlingar

 

Ytbehandlingar

Ytbehandling

Tillverkning

Egenskaper

Användningsområde

 

NickelNickel

Galvanisk pläterad nickel på mässing eller stål.

Nickel har god slitstyrka och lämpar sig därför i dörrar med hög öppningsfrekvens. Nickel är dock allergent och kan orsaka besvär för personer med nickelallergi. (läs nedan mer om nickelallergi)

Inomhus, ståldetaljer mindre lämpligt för utomhusmiljö.

 

Polerad mässing(Polerad) Mässing

Ståldetaljer pläteras med koppar och nickel på detaljen varefter ett tunt skikt mässing pläteras ovanpå nicklet, slutligen lackeras detaljen med en klarlack.

Mässing är en legering mellan koppar och zink. När mässingen oxiderar förändras dess karaktär och ytan skiftar i utseende. Denna process påskyndas i kustnära miljöer varefter mässingen får ett mer antikt utseende. Mässingsdetaljer poleras till höglans varefter de lackeras med en klarlack.

Inomhus, mindre lämplig utomhus i kustnära regioner.

 

Matt mässing

Matt mässing

 

 

 

 

BrunoxidBrunoxid

Ståldetaljer pläteras först med ett nickelskikt sedan ett kopparskikt. Kopparskiktet oxideras, kratsas och lackeras lika som ovan.

Brunoxid är en dekorativ ytbehandling som efter en tids användning slits ned, då slitstyrkan är begränsad. Detta medför att beslagen får ett mer antikt utseende.

Inomhus, mindre lämplig utomhus i kustnära regioner.

 

Blankkrom

Galvaniskt pläterat nickel och krom på mässing eller stål.

Blankkrom är en mycket slitstark ytbehandling lämplig för både inom- och utomhusmiljöer i dörrar med hög öppningsfrekvens.

Utomhus och inomhus.

 

MattkromMattkrom

Galvaniskt pläterat nickel och krom på mässing eller stål. Mattborstning sker innan förkromning.

Mattkrom är en mycket slitstark ytbehandling lämplig för både inom och utomhusmiljöer i dörrar med hög öppningsfrekvens.

Utomhus och inomhus.

 

Prion®

Galvaniskt pläterad legering mellan koppar, tenn och zink.

Prion® är en nickelfri ytbehandling anpassad för människor med kontaktallergi. Prion har en god slitstyrka och lämpar sig för både inom och utomhusbruk i offentliga och privata miljöer. 

Utomhus och inomhus

 

Addion®

Galvaniskt pläterad legering mellan koppar, tenn, zink och silver.

Addion® är en antibakteriell och nickelfri ytbehandling som lämpar sig i miljöer där många människor är i omlopp och bakterier lätt sprids. Då bakterier sprids via händer och de föremål händerna tagit i, är Addion-behandlade beslag ett naturligt val för att minska risken för smittspridning.

Utomhus och inomhus

 

Pulverlack

Pulverlack är ett organiskt lackskikt. Skiktet består av en blandning av epoxi och polyester. Pulver läggs på detaljerna elektrostatiskt. efter applikationen smälts, härdas pulvret i en härdugn. För att få ett bra korrosionsskydd, även om lackskiktet skadas, pläteras alltid zink på alla ståldetaljer innan lackning.

Pulverlack kan fås i en mångfald färger.

Utomhus och inomhus

 

Blåspassiverad zink

Blåspassiverad zink är en galvanisk plätering av zink på stål som används företrädelsevis vid ytbehandling av låshus och gångjärn. Zinkskiktet efterbehandlas med en passivering för att förbättra rostskyddet. Alternativt kan en sealer läggas på för att förbättra rostskyddet ytterligare.

 

Utomhus och inomhus

 

 Zink-Alloy

Zink-alloy är ett galvaniskt pläterat zinkskikt legerat med järn. Zink-alloy används företrädesvis vid ytbehandling av låshus och gångjärn. Zink-järnskiktet efterbehandlas med en passivering för att förbättra rostskyddet.

 

Utomhus och inomhus

 

Aluzink

Materialet är en legering av stål, aluminium, zink och kisel. Större avvikelser i mönster kan förekomma på produkter i aluzink och är helt normalt.

Aluzink ger en slitstark yta med en fin patina och ett mycket bra korrosionsskydd.

Utomhus

 

Dacromet

Dacromet är en ytbehandling som består av zink- och aluminiumflagor i ett bindemedel av kromat. Beläggningen blir jämn fördelad utan svaga ställen på skuggade partier. Dacromet är en miljövänlig ytbehandling med syfte att ge bästa möjliga livslängd.

Denna behandling är avsedd för tuffare marina och utomhusmiljöer.

Utomhus

 

  

Allergier mot olika ytbehandlingar

Allergier är ett växande problem, främst nickelallergier. Nedan beskriv allergiaspekter för nickel, krom och rostfria produkter.

Nickelallergi

Nickelallergi förekommer hos cirka 15% av svenska kvinnor och 3 % av männen. De främsta orsakerna till nickelallergi är håltagning i öronen med nickelhaltiga stift och användande av smycken som avger nickel. Personer som utvecklat nickelallergi kan sedan få uppblossande handeksem vid relativt kort tids beröring av nickelhaltiga produkter såsom nycklar och dörrhandtag.

Kromallergi

Kromallergi är en allergiform som det råder en del missförstånd runtomkring. Människor är inte allergiska mot metallisk krom, som till exempel förkromade dörrtrycken, utan endast mot krom i jonform. Krom i jonform, trevärda eller sexvärda finns företrädesvis i läderprodukter som garvats med kromsalter samt på förzinkade produkter som är passiverade.

Rostfria produkter

Rostfria produkter innehåller både nickel och krom och ger normalt inte några allergiproblem. Orsaken till att rostfritt stål ej ger nickelallergi är att på stålets ytskikt bildas en mycket tät och stark oxidhinna, som binder både nickel och krom så hårt till oxiden att inget fritt nickel finns på ytan.

 

Ytbehandlingar  

Läs gänra mer i våra övriga guider.