Läckagebrytare WaterFuse® Kök

Läckagebrytaren WaterFuse® Kök upptäcker, stänger av och larmar vid vattenläckage under diskbänkskåp och diskmaskin.

WaterFuse® Kök består av två vattendetektorer, som monteras under diskmaskinen och i diskbänkskåpet, två motordrivna vattenventiler till vattenledningar samt en centralenhet. Installationen av WaterFuse® Kök är enkel.

Välj mellan ventiler med rördiameter DN15 eller DN20. 

Ordinarie pris 5 495,00 kr Från 5 495,00 kr 4 396,00 kr
 
 • Produkten rekommenderas av If
 • Kompetent kundservice
 • 15 dagars öppet köp
Lagervara, leverans sker normalt inom 2-5 arbetsdagar

Om läckagebrytare

Fukt- och vattenskador  

Fukt- och vattenskador börjar nästan alltid med några få vattendroppar och är ofta svåra att upptäcka i tid, eftersom vattnet snabbt sugs upp av byggnadsmaterial och inredning och i värsta fall upptäcks skadan först när konstruktionen är mättad. 

En läckagebrytare skyddar effektiv mot vattenskador genom att stänger av vattnet och larmar med tydlig akustisk signal vid läckage.

Läs mer om hur du kan skydda dig från vattenskador i vår guide om vattenskador.

Om läckagebrytare

Fukt- och vattenskador

Fukt- och vattenskador börjar nästan alltid med några få vattendroppar och är ofta svåra att upptäcka i tid, eftersom vattnet snabbt sugs upp av byggnadsmaterial och inredning och i värsta fall upptäcks skadan först när konstruktionen är mättad. 

En läckagebrytare skyddar effektiv mot vattenskador genom att stänger av vattnet och larmar med tydlig akustisk signal vid läckage.

Läs mer om hur du kan skydda dig från vattenskador i vår guide om vattenskador.

Produktegenskaper för läckagebrytare WaterFuse® Kök

Varför behövs en läckagebrytare i kök?

I kök uppstår över 30% av alla vattenskador i villor och i lägenheter är siffran ännu högre. Köken får mer och mer vattenanslutna utrustningar, samtidigt som det inte finns något tätskikt och golvbrunn som kan hantera en vattenläcka. I diskbänkskåpen har vi ofta ett stort antal kopplingar till bland annat blandare och diskmaskin. Samtidigt har vi avlopssrör från diskho och diskmaskin med ett antal skarvar som inte alltid sitter helt som det är tänkt. Diskbänkskåpet har ofta utdragsenheter och i bakkant finns alla rör och kopplingar. När utdragsenheten skjuts in hamnar ibland konservburken från källsorteringen i vägen och ett mekaniskt tryck på rören uppstår.

Vattenfelsbrytaren WaterFuse® Kök är ett system utvecklat för att skydda köket från vattenskador.

 

Så här fungerar läckagebrytare WaterFuse® Kök

Vattensensorerna placeras i eller under diskbänken och under diskmaskinen på det vattentäta plastskikt som finns där. Vattensensorerna ansluts med kabel direkt in i centralenheten. Centralenheten och de motordrivna kulventilerna placeras i diskbänkskåpet. När en vattensensor detekterar vatten går en signal till centralenheten som omedelbart börjar larma och stänga av vattnet. Därmed undviks en stor dyr vattenskada. Centralenheten drivs med medföljande 12V-adapter.

Centralenheten kan kopplas ihop med externa system, till exempel hemlarm, smarta hemsäkerhetssystem eller fastighetsövervakningssystem. Därmed är det till exempel möjligt att ett vattenläckage utlöser ett larm eller att man kan stänga av vattenledningar när man aktiverar larmet. Kopplingen sker trådbunden och är beroende av att systemen är kompatibla med varandra.

 

Branchregler Säker Vatten 2016:1

I branchreglerna 2016:1 skapas möjlighet att placera tvättmaskin i kök om det finns Vattenfelsbrytare eller golvbrunn och vattenlarm. Självklart stödjer branchreglerna och Vattenfelsbrytarna även andra produkter som diskmaskin och andra vattenanslutna maskiner som kyl/frys, kaffemaskiner, etc. I Boverket’s BBR kapitel 6:625 anges följande ”Fast installerad utrustning, som ansluts till en vatteninstallation och placeras i ett utrymme utan golvavlopp, ska vara försedd med skydd mot oavsiktlig utströmning av vatten.” Vattenfelsbrytare uppfyller därmed Boverkets krav på ett enkelt sätt, samtidigt som det kan vara svårt att få till med en golvbrunn i köket.

 

Förpackningsinnehåll

I paketet ingår följande komponenter:

 • 1 st centralenhet (CE8) inklusive 12V-adapter
 • 2 st två vattensensorer i bomull, 30 cm långa, med 2 meter lång kabel.
 • 2 st DN15 eller DN20 vattenventiler med ca 2 meter lång kabel för anslutning till centralenheten.
  • DN15 / R15 (1/2" tum) passar till vattenrör med invändigt gänga 19 mm och utvändigt gänga 21 mm
  • DN20 / R20 (3/4" tum) passar till vattenrör med invändigt gänga 24 mm och utvändigt gänga 26 mm

 

Montage av läckagebrytare WaterFuse® Kök

Montage av vattenfelsbrytare WaterFuse® Kök är enkelt och kan utföras själv eller av en VVS installatör. Ingen elektriker eller andra hantverkare behövs.

 • Centralenheten placeras i diskbänksskåpet. Styr motorventilerna och larmar om någon vattensensor indikerar vatten. Här kan du också manuellt slå av och på vattnet. Drivs med medföljande 12V-adapter. En centralenhet kan styra upp till två (2) vattenventiler.
 • Vattenventilerna monteras på kall- och varmvattenledningen i diskbänkskåpet och styrs av centralenheten. Kan även hanteras manuellt.
 • Vattensensorerna placeras under diskmaskin och i eller under diskbänkskåp på den vattentäta yta som finns där. Monteras med bifogad kardborretejp. Kabel med kontakt dras till centralenheten och ansluts på undersidan.
Utförlig monteringsanvisning medföljer.
Specifikation
Leveranstid Lagervara, leverans sker normalt inom 2-5 arbetsdagar
Varumärke WaterFuse
Godkänd Ja
Certifikat CE
CE märkning Ja
Produktvikt (kg) 3
Jag undrar om det är tekniskt bra och ekonomiskt vettigt att skaffa dels en vattenfelsbrytare Waterfuse Plugin och dels en vattendetektor ABUS Z-Wave att installera i ett ombyggt kök för att höja säkerheten mot vattenskador?
Ja, det kan det absolut vara en bra idé att installera både en vattenfelsbrytare ​och en vattendetektor.
Hur lång är kabeln som kopplar kulventilen in i elektronikenheten på läckagebrytaren Waterfuse?
​Kabeln som kopplar kulventilen till elektronikenheten är exakt 1,7 meter lång.
Om vattensensorn på läckagebrytaren blivit blöt och vattnet stängts av, funkar vattensensorn igen när den torkat?
Vattensensorn behöver aldrig bytas ut, när den är blöt larmar den och när den har torkat larmar den inte.
Era dimensionsuppgifter för R20 kan inte stämma.
Hej Mats, Tack för ditt meddelande. Vi ber om ursäkt att det har funnits en felaktig måttangivelse, som vi har nu korrigerat. Tack för att du uppmärksammande oss om detta. Mvh /Magnus
Fick du inte svar på din fråga?
Write Your Own Review
Du recenserar:Läckagebrytare WaterFuse® Kök
Your Rating