Spisvakt Spisec Add-on

Spisbränder utgör den vanligaste brandorsaken i bostäder - år efter år. Detta trots att det finns effektiva spisvakter.

Spisec är den mest sålda spisvakten i Sverige sedan 80-talet. Spisec Add-On är den mest innovativa spisvakten i Spisec serien, som redan är godkänt enligt den nya standard SS-EN 50615. Den fungerar på alla elektriska spisar och induktionshällar.

Spisvakten Spisec är utvecklad för att passa alla typer av användare. Nio olika sensorer samlar kontinuerligt in mätdata. Analysen sker inom ramen av en sekund vilket innebär att den omedelbart reagerar om en farlig situation uppstår. Systemet kan på ett unikt sätt särskilja en farlig situation från normal matlagning och minimera falsklarm.

Installationen är väldig enkel och kräver inget elarbete, utan man sätter endast in stickproppen. Spisec AddOn finns i olika anslutningsutföranden: "Perilex stickpropp" till 3-fas spisar (3 x 16A, 400V), "Jordad stickprop" (16 A, 230 V), "Flatstift stickpropp (25 A, 230 V) samt utan stickpropp för fast installation. Kolla nedan vilket anslutningsalternativ som passar dig.

Specialpris 3 796,00 kr Ordinarie pris 4 745,00 kr
 
 • Produkten rekommenderas av If
 • Kompetent kundservice
 • 15 dagars öppet köp
Lagervara

Informationsfilm om spisvakten Spisec Add-On

Produktbeskrivning för spisvakt Spisec AddOn

Hur fungerar spisvakten Spisec AddOn

Spisec AddOn består av en intilligent värmevakt som placeras under fläkten eller på väggen, tittande neråt mot spisen. Den kommuniceras trådlöst med brytarenheten som är placerad mellan spisen och spisens vägguttag. Du använder spisen precis som vanligt. Om en farlig situation uppstår så varnar spisvakten först med ett ljudlarm (med 75 dB) samt ett optisk larm. Du har då möjlighet att kvittera larmet på återställningsknappen, sänka värmen och fortsätta din matlagning. Gör du ingenting kommer spisvakten att bryta strömmen till spisen.

Spisec AddOn är utvecklad för att passa alla typer av användare. Nio olika sensorer samlar kontinuerligt in mätdata, analysen baseras på en revolutionerande artificiell intelligens och sker inom ramen av en sekund, vilket innebär att den omedelbart reagerar om en farlig situation uppstår. Systemet kan på ett unikt sätt särskilja en farlig situation från normal matlagning och minimera falsklarm. Sensorerna mäter bl a värmestrålning, ljus, lufttemperatur, rörelse och effekt. Även tid används i beräkningarna för att uppnå ett optimalt resultat.

 

Godkänd enligt standard SS-EN 50615 Ja
Förbindelse mellan brytare och värmevakt          Trådlöst
Värmevaktens placering Vägg eller fläkt (valbart)
Fördröjning vid återställning 0 sek
Larm Ja (bortkopplingsbart)
Ljud 75 dB
Optisk larm (ljus) Ja (bortkopplingsbart)
Bortkopplingsbart ljus Ja
Kan hantera ugnen separat Ja
Fungerar på alla typer av spisar Ja
Fungerar på induktionshällar Ja
Förbikoppling av timer Ja, via knappkod
Färg på värmevakt Vit som standard (flera alternativ medföljer)
Informationshämtning (sensorer) Värmestrålning, omgivningstemperatur,
rörelseaktivitet, tid, effekt, placering mm
Indikator för synskadade Ja
Barnspärr Ja, kan låsas upp via knappkod


Ladda ner bruksanvisningen (öppas i nytt fönster).

 

Värmevakt

 • Värmevakten består av 9 olika sensorer som mäter värmestrålning, ljus, lufttemperatur, rörelse och effekt.
 • Stromförsörjning: 2 st AA / LR6 batterier
 • Batterilivslängd upp till 5 år vid normal användning
 • När batteriet får låg spänning, varnar spisvakten varje gång man börjar laga mat om att batteriet håller på att ta slut, vanligtvis ett par veckor innan batterierna är tomma. Tar batterierna helt slut fungerar det inte att använda spisen som en säkerhetsåtgärd.
 • Skalet till värmevakten kan anpassad med utbytbara skal i 10 olika färger (grå, vit, blå, röd, svart, beige, lila, ljusgrå, grön, gul) för att skapa harmoni och lugn genom att smälta in i bakgrunden. Skalen ingår.
 

Brytarenheten

 • Strömförsörjning av brytarenheten: 230 V eller 400 V
 • Kommunikation mellan brytarenheten och värmevakten: Trådlöst via RobustLink 2,4 GHz
 • Till-/frånslag Timer 10 minuter till 5 timmar
 

Montage av spisvakt Spisec Add-On

Installation  

Installationen är mycket enkel och kräver inga elarbeten (förutsatt att man väljer anslutning med stickpropp). Ladda ner montageanvisningen (öppnas i nytt fönster) för Spisec.

Montage av värmevakten

Värmevakten har en fästplatta som fästs med en självhäftande tejp alternativ kan skruvas fast (främst vid montering på vägg). Fästplattan fästs vid spisvakten via magnet. Observera att magneten inte håller spisvakten på plats i fläkten utan är bara till för att fästa spisvakten mot fästplattan.

 

Anslutningsalternativ

Brytarenheten ansluts med perilex stickpropp dvs 3-fas el (3 x 16 A), flatstift stickpropp (230 V, 25 A), jordad stickpropp (endast 230 V, 16 A) eller för fast installation.

Perilex stickpropp   Flatstift stickpropp   Jordad stickpropp
Periplex stickpropp   Flatstift stickpropp   Jordad stickpropp
Specifikation
Leveranstid Lagervara
Godkänd Ja
Certifierad produkt SS-EN 50615 - Spisvakter
CE märkning Ja
Produktvikt (kg) 3
Kan radiokommunikationen i spisskyddet Spisec Addon störas av Wi-Fi, mikrovågsugn eller annan trådlös utrustning?
Spisec AddOn har en väldigt robust radiolänk med s.k. dubbel kvittens vilket gör att all överföring av sensorernas information dubbelkollas så att enheterna förstått varandra. Skulle det mot förmodan ske någon störning så stänger Spisec av spisen för att det inte ska kunna bli farligt.
Jag har problem med falsklarm med mina brandvarnare, vad kan jag göra?
Nästan alla falsklarm beror på miljön som brandvarnaren är uppsatta i, till exempel att det finns för mycket damm, smuts, kondens eller liknande i luften. Vi rekommenderar därför alltid att läsa och följa anvisningarna i denna guide om falsklarm först.
Hur kan jag kolla att spisvakten AddOn fungerar? Finns det några tester jag kan göra för att avgöra om spisvakten fungerar - stänger av spishällen vid exempelvis torrkokning?
Man kan funktionstesta sin spisvakt Spisec Add-On och tydliga instruktioner finns i den utförliga manualen som finns på produktsidan och här.
Till spisen jag ska koppla in spisvakt Spisec Add-On med perilex kontakt utan nolla. Funkar det med Spisec perilex stickpropp?
Ja, det går bra att koppla in med perilex om det saknas nolla framdraget till uttaget. 
Jag kan se att jag har fast installation men hur vet jag om det är 230 eller 400 volt?
Om du har en s k Perilex kontakt har du 400V. Om du däremot har en fast installation, går det inte att "se" om du har 400V eller 230V utan att öppna kopplingsdosan (vilket endast ska göras av behörig elektriker). Men om du har modellbeteckningen för spisen borde man kunna ta fram uppgiften genom att kontakta tillverkaren.
Beträffande värmesensorn för Spisec Add-on undras: Vilken typ av batteri? Hur länge räcker batteriet? Någon batterivarning, när batteriet håller på att ta slut? Mängdrabatt vid fler inköp samtidigt?
Värmesensorn drivs av två stycken vanliga AA-batterier. Batteriet räcker vid normal användning upp till 5 år. När batteriet får låg spänning, varnar spisvakten varje gång man börjar laga mat om att batteriet håller på att ta slut, vanligtvis...
Släpper spisvakten Spisec igenom låg effekt i "avstängt" läge till spishällar med klockor och värmeindikeringslampor så att dom fungerar som tänkt?
Nej, om spisvakten stänger av strömmen till spisen så får spisen ingen ström alls. Spisvakten är dock konstruerad för att ta hänsyn till bland annat klockor och indikeringar och spisvakten strävar alltså efter att inte bryta strömmen i onödan. Spisen har alltså alltid spänning så länge spisvakten inte brutit strömmen för fara.
Hur installerar man spisvakten Spisec AddOn?
Installationsfilm för Spisec AddOn med stickpropp Installationsfilm för Spisec AddOn med fast installation
Fick du inte svar på din fråga?
Write Your Own Review
Du recenserar:Spisvakt Spisec Add-on
Your Rating