Säkra din bostad med rätt brandskydd

I sin egen bostad vill man kunna känna sig säker, både när det gäller inbrott och bränder. Inte nog med att man är rädd om att alla som bor i bostaden, man förvarar dessutom alla sina ägodelar där, som har både ekonomiska och emotionella värden. Att ha en säker brandutrustning är därför en väl värd investering, som räddar liv. Med en säker brandvarnare, så startar larmet innan branden tar vid. Här kan du läsa en guide om brandvarnare, som går igenom allt du behöver veta för att skapa ett säkert skydd i ditt hem.

Olika typer av brandvarnare

Det finns olika typer av brandvarnare, såsom temperaturvarnare, rökvarnare, kolmonoxidvarnare och gasvarnare. För att få ett fullgott skydd, så är det bra att kombinera dessa olika varianter.

  • En rökvarnare upptäcker rökutveckling i ett tidigt skede och rekommenderas till flera rum, såsom sovrum, vardagsrum samt hall. En temperaturvarnare reagerar på höjande temperaturer, vilket innebär att den är ett bra komplement till rökvarnaren. 
  • En temperaturvarnare är bra att ha i kök, källare, garage och vind, där det kan vara fuktigt, smutsigt och dammigt. 
  • Det uppstår en giftig gas i samband med brand, därför bör man även ha en kolmonoxidvarnare , som reagerar vid kolmonoxidgas. Använd denna varnare i alla sovrum samt vid kaminen. 
  • En gasvarnare slår larm vid brand- och explosionsfarliga gaser och används t.ex nära en gasspis.

If Säkerhetsbutik har många olika brandvarnare, som klarar säkerhetskraven.

Placering av brandvarnare

Om du har en trerumslägenhet, så rekommenderas minst fyra till fem temperatur- och rökvarnare. Skulle du däremot bo i en större villa med tre sovrum, så är det fyra till sju brandvarnare som du bör ha. Om du dessutom har eldstäder, så rekommenderas kolmonoxidvarnare. Det är alltid bra att sammankoppla brandvarnare, för att tillförsäkra att larmet hörs. Har du frågor om brandvarnare – välkommen att kontakta oss på If Säkerhetsbutik.