Brandsäkra ditt hem idag

Den mörka perioden av året närmar sig och man blir extra sugen på att ha det mysigt med tända levande ljus och det finns ju nästan inget bättre än att värma sig framför en öppen brasa eller tända några ljus efter att ha kommit in från kylan. Mysfaktorn ökar, men även brandrisken, vilket gör det extra viktigt att se över brandsäkerheten i hemmet.

Så får du ett brandsäkert hem

Se till att ha säkra brandvarnare i bostadens alla rum. Om det uppstår brand, så kan det gå fort för elden att sprida sig – därför gäller det att upptäcka branden snabbt och det är här brandvarnare kommer in i bilden, eftersom de oftast varnar innan vi människor märker det.

Det är också viktigt att ha en brandsläckare nära till hands, så att man lätt får tag i släckaren om man upptäckt en brand. Ha en brandsläckare tillgängligt på flera platser i hemmet och om du t.ex bor i en tvåplansvilla, så bör du ha brandsläckare på varje våningsplan. Kombinera brandsläckare med en brandfilt eftersom filten kväver elden effektivt. Om du inte bor på en bottenvåning, så är det viktigt att även utrusta bostaden med en brandstege.

Öva brandsäkerhet med hela familjen

Genom att gå igenom brandrutiner med hela familjen, vuxna som barn, så ökas säkerheten markant. Se till så att alla vet hur man gör för att släcka elden samt hur man tar sig ut från bostaden på ett säkert sätt. Genom att kunna fatta snabba beslut, så hindrar man eldens framfart och därför gäller det att hela familjen är förberedda på hur de ska agera vid brand. Här finns en guide om brandsläckning, som går igenom brandklasserna, brandteori och släckmedel, såsom brandfilt samt brandsläckare etcetera.