10 säkerhetstips till fritidshuset inför vintern

Om du klickar på länkarna i texten kommer du direkt till respektive produktkategori, längre ner hittar du passande produkter till våra tips.

1

Ett bra skalskydd försvårar alltid inbrottsförsök, och en bortasäker låsning av dörrarna förhindrar att tjuven enkelt kan bära ut stöldgodset. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster. Ett komplett låspaket till dörren som ASSA Entré K-1 eller ett nytt behörspaket som ASSA B-1 eller S-1 (till källardörrar) är ett effektivt skydd.

2

Skyddet kan utökas ytterligare genom att installera låsbara fönsterlås till alla fönster. Dels för att tjuven blir tvungen att slå sönder och klättra genom ett fönster för att ta sig in i huset, och dels för att all stöldgods måste fraktas genom det sönderslagna fönstret också, vilket är svårt om tjuven är ensam. Dessutom finns en påtaglig risk för tjuven att skära sig i det krossade glaset.

3

I de flesta fall finns en del värdesaker som förvaras utomhus under vintern, som till exempel trailer, cyklar, stegar. Ett hänglås med kätting eller vajer kan göra skillnad om värdesakerna är kvar efter vintern eller inte.

4

Märk DNA har visat sig vara ett mycket effktivt stöldskydd eftersom märkta föremål blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Hempaket SmartDNA innehåller märk DNA och ett stort antal dekaler som räcker till hela sommarstugan - TV apparater, möbler, verktyg, båtmotorer med mera.

5

Tjuverna vill av naturliga skäl inte synas, men den innovativa utomhusbelysningen SafeGuard - en batteridriven LED-lampa med rörelsesensor - gör just detta. Det unika med lampan är just att den är drivs av vanliga hushållsbatterier och kräver ingen elanslutning. 

6

Om du har en båt på en släpvagn på din tomt under vintern, rekommenderar vi att säkra släpvagnen med ett godkänt släpvagnslås.

7

Ett hemlarm har alltid en avskräckande effekt, men framförallt slipper man att gå rund och oroa sig över om någonting har hänt under vintern. Om inget larm har gått, har man inte haft ett inbrott. Och om ett inbrott har skett, kan man omgående åtgärder eventuella skador som uppbrutna dörrar eller sönderslagna fönster och därmed undvika följdskador som vattenskador.

8

Om ett hemlarm känns lite stort för sommarstugan, kan övervakningskameror, som till exempel YOYOCam G33, vara ett alternativ för att hålla lite koll på stugan under vintern. Naturligtvis fungerar de lika bra även under sommaren.

9 

YOYOPower är en GSM-baserad fjärrkontroll som gör att du kan styra upp till fem el-uttag med din mobil (genom app eller SMS). Eftersom YOYOPower dessutom har en inbyggd temperatursensor med temperaturlarm, kan du sätta på (och stänga av) el-drivna värmeelement om det blir för kallt i huset, och undviker på så sätt dyrbara frost- och vattenskador.

10

Obebodda, kalla hus blir fuktiga, vilket i många fall leder till både mögel och dålig lukt. Fuktabsorbent Sandidry absorberar upp till 3 liter fukt ur luften och se till att ditt hus är mögel- och luktfri när du återvänder på våren. Naturligtvis fungerar Sanidry lika bra i båtar, husvagnar, källare, stall och andra utrymmen som blir kalla under vintern.