10 säkerhetstips till fritidshuset

By

Följ länkarna i texten för att komma direkt till respektive produktkategori, eller scrolla ner på sidan för att se våra rekommenderade produkter.

1

Den viktigaste säkerhetsprodukten som bör finnas i varje fritidshus - precis som den bör finnas i varje villa och lägenhet - är en eller fler fungerande brandvarnare av bra kvalitet. Brandvarnare kan nämligen rädda ditt liv. Tänk på att om huset överstiger 60 kvm eller består av mer än en våning eller småhus behövs fler än en varnare.

2

En brandsläckare med 6 kg pulver är ett obligatorisk släckredskap i alla bostäder och naturligtvis även på landet. Där bland annat grillning, öppna eldstäder eller kvarglömda glasflaskor på torrt gräs utgör betydande brandrisker. Lyckligtvis finns det numera snygga designade brandsläckare i vit, svart eller krom som gör att du inte längre behöver gömma undan brandsläckaren i städskåp eller dylikt som fördröjer släcktiden. Komplettera gärna brandskyddet med en brandfilt eller en mindre brandsläckare som du lätt kan ta med ut och ha stående brevid grillen.

3

Många fritidshus har en hel del år på nacken och likaså vattenledningarna i huset. Vattenskador är ofta besvärliga och tar lång tid att reparera. En läckagevarnare och vattenfelsbrytare larmar vid vattenläcka och kan stänga av vattenledningen omedelbart, så att du snabbt kan åtgärda innan det hinner bli ett riktigt stort problem. Med en centralenhet blir det dessutom en barnlek att slå på och av vattnet när du kommer och lämnar huset.

4

Det snickras aldrig mer än under semestertiden och då kan cirkelsågen, borrmaskinen, kniven och stegen utgöra en stor olycksrisk, speciellt för den ovane snickaren. Om det händer någonting är det viktigt att första hjälpen kan ges direkt på plats. En första hjälpen väska, helst en större modell, rekommenderas. 

5

Ett något överraskande tips kanske, men en hjärtstartare (defibrillator) kan vara en mycket god investering, framförallt om man själv eller någon i familjen har hjärtproblem. Hjärtstopp är den i särklass vanligaste dödsorsaken utanför sjukhus med över 10.000 dödsfall varje år. Idag överlever endast 5-7 % av de som får hjärtstopp och anledningen till att det antalet är så lågt beror till stor del på att det saknades tillgång till en hjärtstartare vid många av dödsfallen. En hjärtstartare måste användas inom 5 minuter (!) från ett hjärtstopps inträffande för att öka överlevnadschansen till 50-75 % och för att undvika bestående hjärnskador. Det klarar ambulansen i regel inte ens i en storstad.

6

De flesta olyckor är lyckligtvis av lindrigare karaktär och ofta handlar det om mindre men smärtsamma brännskador från öppen eld (oftast i samband med grillning), solen, brännässlor, brännmaneter, heta ytor och dylikt. Brännskadegelet Burnshield lindrar brännskador och även smärtan efter bet och stick.

7

Fritidshusområden är framförallt under våren och hösten utsatta för inbrottsvågor. Att komma fram till huset till helgen eller semestern och upptäcka att en inbrottstjuv har varit där upplevs av många som väldig otäck. Men ett minst lika stort problem är att inbrottstjuvar ofta förstör ett fönster eller en dörr för att komma in i huset, eller inte bryr sig att stänga dem på vägen ut, vilket kan orsakar omfattande vattenskador om det regnar in i huset under en längre tid. Med en GSM-baserad övervakningskamera som exempelvis YOYOCam, som automatiskt skickar bilder via MMS eller e-post, säkerställer att du blir informerad om någonting händer. Med bilderna som underlag kan man då avgöra om något och i så fall vad behöver åtgärdas.

8

Plånbok, mobiltelefon, digitalkamera, GPS:en, nycklar till båten... även på landet har vi många värdesaker rund omkring oss. Ett brand- och stöldskyddsskåp är ett enkelt sätt att säkerställa att dina värdesaker finns kvar när du kommer tillbaka från dagsutflykten. Eller ett bra hänglås samt hänglåsbeslag som klarar växlande väderförhållanden är alltid viktigt att ha till förrådet där gräsklipparen och cyklarna förvaras.

9 

Fästingar finns det tyvärr gott om i Sverige och man bör både vaccinera sig men även kontrollera dagligen att inga fästingar har fått fäste i arm- eller benveck och andra omtyckta ställen. Har en fästing trots allt lyckats ska man genast ta bort den, till exempel med denna fästingsplockaren.

10

Åskväder är ganska vanligt på sommarmånaderna och med ett åsk- eller överspänningsskydd skyddar du dina elektriska och elektroniska apparater från förstörelse.

 

Vi på If Säkerhesbutik önskar alla en härlig och olycksfri sommar!

6 månader sedan
528 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment