10 säkerhetstips till friluftslivet

10 säkerhetstips till friluftslivet
By

Få länder på världen har en så vacker och spektakulär natur att erbjuda som i Sverige, och därför är det ingen överraskning att många svenskar ger sig ut och njuter av friluftslivet, inte bara på sommaren. Vi på säkerhetsbutiken vill hjälpa till ett säkrare friluftsliv. Vi har därför sammanställt 10 nyttiga säkerhetsprodukter och -tips som vi varmt rekommenderar att ni tar med er när det är dags att upptäcka den Svenska naturen till fots eller till havs.

 

Förbandsväska
När du är ute i skog och mark och olyckan är framme så är det oftast långa avståd till närmaste sjukstuga. Som tur är har vi våra mobiler och kan påkalla hjälp, men tills dess att hjälpen är framme kan du underlätta och hjälpa den skadade så gott det går. Det är inte ofta som de stora skadorna äger rum, däremot du kan lätt riva dig på grenar, trampa snett eller snubbla och skrubba upp händerna. Då är det ultimat att ha med en förbandsväska som innehåller allt från blodstoppare och plåster till sårtvättare. 

Räddningsfilt 'Guld/Silver'
Du är uppe på fjället och plötsligt smyger sig dimman på och graderna på termometern sjunker sakta men säkert nedåt. Då är det bra att ta fram din Räddningsfilt 'Guld/Silver' som med sin värmereflekterande aluminiumsida skyddar dig mot nedkylning. Den är dessutom jätte bra att svepa in din kompis med efter att hen plumsat ned i det kalla vattnet under kajakturen.

Ficklampa och pannlampa
Det vore oturligt att glömma ficklampan hemma när du ska ut på klätting, skogsvandring eller upptäcksfärd. Du kanske hittar en spännande grotta, eller hör något rassla till utanför tältet mitt i natten. I annat fall blir spökhistorie-effkten så mycket läskigare med ett upplyst ansikte.

PowerBank
Våra smartphones har blivit ett av våra viktigaste säkerhetsredskap när man ger sig ut i naturen. Dels för att kunna ringa efter hjälp när en olycka har inträffat, men även navigationsmöjligheten när man är vilse på land eller på havet. Eller bara nyttan med att kunna inhämta information, som till exempel väderprognoser. Därför rekommenderar vi att du tar med dig en PowerBank, för med det kan du fulladda en oladdad mobil två gånger.

Lås med vajer ABUS Combiflex 202 Pro (90 cm)
Även ute i naturen kan man ibland behöva låsa fast sina ägodelar och då är ett lätt, litet och smidigt lås så som ABUS Combiflex 202 Pro perfekt att ta med sig i ryggsäcken. För man vill gärna att cykeln eller kajaken är kvar på samma plats som man lämnade den.

Fästingavvisare och -plockare
Det finns gott om fästingar i Sverige men det finns ännu inget botmedel mot TBE (fästingburen hjärninflammation). Med en Fästingavvisare> minskar risken för att fästingarna ska bita sig fast på dig eller din hund. När du är ute i skog och mark bör du endå vara extra uppmärksam och dagligen kontrollera så att ingen fästing fått fäste. Skulle en fästig ha bitit sig fast är det viktigt att du plockar bort den med detsamma.

Handvärmare
Även om det är sommar så kan man inte lita på att temperaturen håller sig över 10 grader på natten. Blodcirkulation och värme är A och O för att du ska behålla fulll funktion i dina händer. Handvärmaren kan du lägga i fingervantarna för att snabbt få igång blodcirkulationen igen. 

Isdubbar 
När man är ute och färdas på isen bör det vara en självklarhet för alla att ha isdubbar på sig. De ska sitta stadigt runt halsen och utanpå kläderna så att du lätt kan få tag på dom om isen brister och du blir hängandes på kanten. För att vara förberedd om olyckan är framme så är det bra att ha testat isdubbarna i förväg. Lägg dig gärna på isen och pröva att dra dig fram för att ha känt in greppet.

 

Flytväst 
I Sveriges vackra natur finns mängder av sjöar och längs kusten kan vi färdas och bada i havet. Det är viktigt att tänka på de olyckor som kan ske och riskerna som finns när barnen fiskar på bryggan eller om ni är ute till sjöss. Flytvästen stärker säkerheten och minimerar riskerna avsevärt. 

Pulversläckare
En brandsläckare är naturligtvis alldeles för stort och tungt att släpa på under fjällvandringen, men under båtturen i skärgården så är den ett måste. Det kanske inte känns som en självklarhet att ha en brandsläckare på en båt när man är omringad av vatten, men faktum är att båten är ett lätt byte för brand på grund av sina många brandfarliga vätskor och gaser som finns ombord. Vi rekomenderar att man har minst en 2 kg Pulversläckare i båten för att snabbt få stopp på en brand.

 

3 år sedan
233 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment