10 säkerhetstips till båten

10 säkerhetstips till båten
Posted in: Båtsäkerhet
By

Båtsäsongen är här och vi önskar att den blir säker för din del. Vi har därför sammanställt våra egna tio bästa säkerhetstips för en säker båtsommar. 

Nedan hittar ni några rekommenderade produkter:

1

Flytvästen är naturligtvis den viktigaste, självklara säkerhetsprodukten på en båt. Det bör finnas en flytväst för varje person på båten, dessutom är det även viktigt att man har rätt storlek och typ av väst. En flytväst vänder inte en medvetslös eller simokunning person i säkert ryggläge, detta klarar bara en räddningsväst! Har du automatiska västar, bör du kontrollera och vid behov byta ut patronerna årligen.

2

De flesta kök i båterna drivs av gasol, som vid en korrekt utfört installation är säker. Men gasen är både giftig om den andas in och kan utlösa explosioner och bränder, om ett gasläckage uppstår och föreblir oupptäckt. Skaffa därför en gasvarnare!

3

Gasol- och spritkök, motorer, grill - det finns mycket som kan börja brinna på en båt. Och om det börjar brinna, går det ofta väldigt fort eftersom båtarna består av mycket plast och trä. En brandsläckare är därför ett absolut måste för varje båt med motor och/eller kök. Vi rekommenderar minst en 2 kg pulversläckare med fäste. Observera att skumsläckare har en betydligt lägre släckeffektivitet än pulversläckare, och att skum kan frysa och förstöras vid minusgrader!

4

För mindre bränder, som upptäcks tidigt, kan en brandfilt och/eller FirePal vara ett effektivt komplement, eftersom de inte smutsar ner lika mycket som en pulversläckare. Det är dock viktigt att poängtera att en brandfilt eller FirePal aldrig ersätter en riktig brandsläckare!

5

En olycka kan inträffa när som helst, var som helst. Är man då ute på havet eller på en öde ö, är det viktigt att man kan ge första hjälpen och har förband, plåster, desinfektionsmedel med mera med sig. Cederroths Första Hjälpen lådor är fukttäta, perfekt om man alltid har de på båten.

6

Solbränna, brännmaneter, grillning - Lata sommardagar på båten innebär tyvärr även risken att man bränna sig på ett eller annat sätt. Tur för de som har brännskadegel Burnshield med sig, som innehåller Tea Tree Oil och kyler effektivt ner den brända huden. Fungerar även utmärkt vid getingstick med mera.

7

Försäkringsbolagen ställer krav på stöldskyddet av din båt och framförallt din motor, du bör därför säkerställa att låsningen uppfyller kraven för att ha fullt försäkringsskydd. Vi rekommenderar marinkätting 250 cm med ögla samt hänglås Sea & Snow för fastlåsning av båten, samt ett motorlås för utombordare. Samtliga produkter kommer från ABUS och är godkända i klass 3! 

8

Förvara eller transportera du din båt på en trailer, låt inte tjuven köra iväg med den bara... Skaffa ett bra släpvagnslås!

9 

Ett bra komplement till låsen är en GPS / GSM tracker, som monteras dold i båten och som både larmar dig när båten förflyttas och dessutom ange exakt position, vilket gör det betydligt lättare för polisen att spåra båten.

10

Många tar sina bästa vänner, det vill säga sina hundar, med på båten. Och även om hunden kan simma, kan det vara väldigt svårt att få tag i en hund som har ramlat eller hoppat in i vattnet. Flytvästar för hundar (och katter) är både en flythjälp och har ett sele för att enklare kunna dra upp hunden på båten igen.

6 månader sedan
128 view(s)
Gillade du detta inlägg?
0
0
Kommentarer
Leave your comment