Säkerhetstips

Om olyckan är framme och det brinner måste man kunna utrymma bostaden eller kontoret så snabbt och säkert som möjligt. Och om det inte finns fast installerade brandtrappor bör man antingen ha en mobil brandstege eller räddningslina till hands.

I sin egen bostad vill man kunna känna sig säker, både när det gäller inbrott och bränder. Inte nog med att man är rädd om att alla som bor i bostaden, man förvarar dessutom alla sina ägodelar där, som har både ekonomiska och emotionella värden. Att ha en säker brandutrustning är därför en väl värd investering, som räddar liv. Med en säker brandvarnare, så startar larmet innan branden tar vid. Här kan du läsa en guide om brandvarnare, som går igenom allt du behöver veta för att skapa ett säkert skydd i ditt hem.

Många dödsolyckor sker på grund av att det inte finns en säker brandutrustning och hela 100 personer mister sitt liv i bostäder i Sverige varje år. Hela en tredjedel av bränderna uppstår vid spisen, vilket innebär att det är en av de mest brandfarliga platserna i hemmet. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen och en rökutveckling kan snabbt uppstå. Med en spisvakt får du en säker bevakning vid spisen - en liten investering, men rent av livsnödvändig.

Det finns flera olika sorters brandskydd, såsom brandvarnare, brandsläckare, brandfiltar och brandstegar. Genom att välja ett brandskyddspaket, så får du ett komplett skydd mot brand. Ett sådant paket innehåller ovan nämnda produkter och passar för lägenhet, villa, båt, bil, sommarhus och husvagn etcetera. Det täcker hela ditt brandskyddsbehov och du får allt på plats på en gång.

Den mörka perioden av året närmar sig och man blir extra sugen på att ha det mysigt med tända levande ljus och det finns ju nästan inget bättre än att värma sig framför en öppen brasa eller tända några ljus efter att ha kommit in från kylan. Mysfaktorn ökar, men även brandrisken, vilket gör det extra viktigt att se över brandsäkerheten i hemmet.

Stöldskyddsmärkning Smart Protection är ett mycket prisvärt och effektivt sätt att skydda sin utombordsmotor och / eller motorbåt från stöld. I denna inlägg går vi igenom de största fördelarna med Smart Protection jämfört med andra produkter på marknaden.

Bostaden är oftast den största investering vi gör i livet och det är där vi förvarar våra ägodelar, som både har affektionsvärde och ekonomiskt värde. Det är av största vikt att skydda hemmet från inbrott och det krävs endast små investeringar för att öka säkerheten avsevärt. Hemmet är den plats där vi människor kan luta oss tillbaka och vila från jobb och andra aktiviteter och för att kunna slappna av i ett hem så behöver man känna sig trygg och säker. Ett säkert dörrlås är ett sätt – ett annat sätt är att lura tjuven med små enkla medel.

Dags för nytt dörrlås? Ibland kan det vara svårt att veta skillnaden mellan olika lås och det kan därför kännas förvirrande att veta vilken typ av lås man ska välja. Här kommer en guide, som förklarar olika lås. Ett dörrlås består av följande beståndsdelar; låsenhet, nämligen låshus, låscylinder, slutbleck och låstillbehör.

Det är inte endast värdesaker inne i huset som kan attrahera tjuven – har man en cykel på utsidan så kan den också bli stulen. Nuförtiden är många tjuvar organiserade och bär in cyklarna i en lastbilar och kan på det sättet länsa cyklarna snabbt i ett helt bostadsområde. Därför är det bra att inte skylta med sin cykel på utsidan av bostaden, utan det är bättre att låsa in den i ett cykelgarage.

En tjuv ska inte få det enkelt att ta sig in i bostaden; ju mer krångel, desto större chans att dina ägodelar lämnas ifred. Med ett tvåfunktionslås kan du sätta innervredet ur funktion innan du åker hemifrån och på så vis göra det omöjligt för tjuven att ta sig ut via ytterdörren. En tjuv ska nämligen inte endast hindras från att komma in– hen ska även hindras från att enkelt ta sig ut med dina saker. Skaffa marknadens säkraste dörrlås från IF säkerhetsbutik - de passar utmärkt till ytterdörrar på radhus, villor, fritidshus och lägenheter.

 

Se alltid till att skaffa en helhetsbild av säkerheten i din bostad. Utöver ett säkert ytterdörrlås, så behöver man också ha säkra altanlås samt förstärkning på dörrkarmar för att inte tjuven ska kunna bryta sig in i bostaden. Vet du med dig att nycklar har försvunnit, så kan det vara värt att byta lås, så att man inte riskerar att någon obehörig har tillgång till en nyckel. På detta sätt minskas risken för inbrott.

Vanligtvis rekommenderas klass 3 eftersom det ger ett inbrottsskydd och klarar säkerhetskraven. Dessutom så brukar försäkringsbolagen godkänna denna klass. I övrigt så är det alltid bra att välja ögonmärkta lås, vilket garanterar ett säkert lås som har certifierats av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering samt rekommenderas av Svenska Stöldskyddsföreningen. Elektroniska lås börjar bli alltmer populärt och har utvecklats en hel del på senare tid. Längre ner kan du läsa dess fördelar.

Det kan vara bra att byta låscylinder i samband med att du flyttar in i en ny bostad eftersom det är svårt att ha koll på om några nycklar finns ute på vift. Det går att byta detta på egen hand och det är en jämförelsevis liten utgift. Oftast behöver man bara byta ut låscylindern samt allt annat som är orört. Försäkringen gäller även när man byter lås själv, såvida det inte är något speciallås, vilket hör till ovanligheterna. Tänk på att låscylindern inte får sticka ut utanför låset, eftersom tjuvarna då kan använda en rörtång som vrider hela låscylindern. Det är däremot inget problem att få låscylindern rätt på plats.

Hemmet bör vara en trygg plats och med ett säkert dörrlås, så slipper du riskera inbrott. Låskonstruktionen ska hindra tjuvens framfart samtidigt som det ska vara behändigt att ta sig in och ut för de som bor i bostaden, vilket innebär att man bör ha så kallade hemmabekväma och bortasäkra lås. Tvåfunktionslås är säkrast och ger ett fullgott helhetsskydd. Ibland kan två lås behövas, speciellt om cylinderlåset har ett innervred som används som lås.

Förr i tiden när man bodde ute på landet och visste vilka alla i trakten var, så förekom inbrott väldigt sällan och än idag kan man notera att många på landsbygden sällan låser dörren eftersom tjuvarna i större grad förekommer i tätt bebodda områden. Det var till och med så att man förr i tiden skyltade med att ha en kvast framför dörren när man inte var hemma. Detta är knappast tänkbart idag, eftersom man nu istället inte vill visa några tecken på sin frånvaro för att inte locka till sig tjuvar.

Sida