Reflexspray för kläder Albedo 100 Textile - Osynlig och tvättbar - 100 ml

Reflexspray Albedo Textile 100 ml är en färglös spray som reflekterar ljus i mörkret. I dagsljus är sprayen osynlig på de flesta textilier men i mörker så reflekteras belysning på dem sprayade områdena. Spraya kläder och andra textilier som jacka, byxor och mössan för att synas perfekt på kvällspromenaden eller din joggingtur. Sprayen fungerar bäst på jeans, fleece, linne och vissa nylontyger. Undvik impregnerade ytor då sprayen inte kan fästa ordentligt på vattenavvisande material. 

För en starkare reflektion på textilier men som inte är färglös så rekomenderas reflexspray Albedo 100 Permanent.

Innehåll: 100 ml

Specialpris 159,20 kr Ordinarie pris 199,00 kr
 
 • Produkten rekommenderas av If
 • Kompetent kundservice
 • 15 dagars öppet köp
Lagervara

Om reflexer

Reflexer  

Risken att bli påkörd av en bil är tre (3) gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Utan reflex upptäcker bilisten dig inte förrän på 20 meters avstånd. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska olycksrisken. När en bra reflex träffas av ljuset från en strålkastare, syns du redan på ca 125 meters håll. Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. De flesta olyckor med gående sker nämligen i tättbebyggda områden med gatubelysning. Visste du att reflexer åldrar och tappar mycket av sin reflektionsförmåga över tid? Vi rekommenderar därför att du byter ut dina reflexer varje år.

Läs mer om reflexer, reflektionsförmågan, klassning av reflexer med mera i vår guide om reflexer.

 

Om reflexspray för kläder Albedo 100 Textile

Albedo (latin, ’vithet’, av alba, ’vit’) är ett mått på reflexionsförmåga, eller den andel av en strålning som återkastas av en belyst yta eller en kropp. 1,00 albedo betyder att allt ljus reflekteras och 0,00 albedo betyder att inget ljus reflekteras.

 

Användningsområden för reflexspray Albedo 100 Textile

Den reflekterande sprayen Albedo 100 Textile är utvecklad för att fästa på torra tyger och fugnerar bäst på fibrösa material som jeans, fleece, linne och vissa nylontyger. Det går också bra att spraya på alla klädesplagg av naturmaterial förutom på behandlat skinn. När det gäller blanka syntetmaterial och impregnerade plagg så fungerar sprayen mycket sämre då dessa material är behandlade för att ämnen inte ska fastna på dem. Sprayen påverkar inte textilens yta gällande struktur och färg. Sparayen appliceras på torra plagg och håller till en viss del när du vistas ute i regn då sprayen inte försvinner helt från plaggen förutom vid tvätt med tvättmedel.

Hur länge sprayen sitter kvar på kläderna beror på flera faktorer men främst beror det på om den sprayade ytan utsätts för mekanisk nötning, vilket material du ahr sprayat samt hur mycket spray du har använt (mera spray sitter i längre). Vid normal användning på jeans kan sprayen sitta kvar i ungefär en vecka medan ett par löparskor eller en ryggsäck som inte nöts på samma vis kan behålla effekten mycket längre.

Albedo 100 Textile kan tvättas bort i tvättmaskin eller handdtvätt.

 

Applicering av reflexspray Albedo 100

Det är viktigt att objektet är torrt och helst rent från smuts och annt löst sittande beläggning när du sprayar. Feta ytor och vissa plaster bör behandlas med primer före applicering för att uppnå en god hållbarhet under en längre tid. 

 • Spraya i välventilerade utrymmen, skaka sprayburken i minst en minut (minst 20 sekunder efter att kulan lossnat). Upprepa under användningen.
 • Spraya därefter omedelbart på 30 cm avstånd i tunna lager och med jämna svepande rörelser. Håll burken upprätt när du sprayar.
 • Lufttorkar på bara några minuter vid + 20C. Rengör ventilen efter användning genom att spraya upp och ner i 1-2 sekunder.

Då sprayen nöts bort och effekten avtar gradvis så kan det vara bra att kontrollera effekten med jämna mellanrum på följande sätt:

 • Håll en ljusstark ficklampa mot tinningen och lys på det sprayade området på avstånd.
 • Fotografera den sprayade ytan med digitalkamera med blixt och kontrollera effekten på kortet.
 • Sätt dig i en bil och kontrollera effekten på avstånd.

 

Vad är riktad reflexverkan och hur syns produkten?

 • Sprayen har riktad reflexverkan vilket innebär att sprayen återkastar ljuset i samma riktning som ljuskällan. Det innebär att personer vid sidan av ljuskällan inte ser reflektionen. För att se reflektionen måste du därför befinna dig bakom ljuskällan.
 • Retroreflektion i produktens partiklar bygger på att de har ett brytningsindex som gör att ljuset reflekteras tillbaka i samma riktning som varifrån ljuset kommer, dvs bilens strålkastare. De partiklar som används i produkten har en spridningsvinkel på ca 0-4 grader. Det innebär att om skillnaden mellan strålkastaren och förarens ögon är 1 meter så är produkten synlig från ca 15-20 meters avstånd. Ju längre bort objektet är desto stärre blir fördelen då man sett effekt av produkten på mer än 100 meters avstånd. Det gör att bilisten ser objektet på långt avstånd och hinner på så sätt reagera.

 

Innehåll

Albedo 100 Reflective Spray består av ett transparent lim, reflekterande mikrosfärer och drivgas (butan/propan gas-blandning). För att optimera vidhäftningen så skiljer sig sprayformuleringarna åt mellan sorterna. Produkterna består av skonsamma komponenter t.ex. så används ett lim som är snarlikt det som finns i vissa plåster.

Innehåll: 100 ml

 

Produktfilm om reflexspray Albedo Textile

Specifikation
Leveranstid Lagervara
Tillverkningsland Sverige
Användare Barn, Vuxen
Certifikat CE
CE märkning Nej
Produktvikt (kg) 0.1
Dokument
Fäster reflexsprayen Albedo 100 Textile på polyamid ?
Det beror lite på men generellt när det gäller blanka syntetmaterial och impregnerade plagg så fungerar sprayen mycket sämre då dessa material är behandlade för att ämnen inte ska fastna på dem. 
Vad menas med att reflexspray för kläder Albedo 100 Textile är tvättbar, gäller det maskintvätt eller handtvätt?
Men "tvättbar" menas att reflexsprayen försvinner vid tvätt, och det inkluderar både maskin- och handtvätt.
Släpper reflexsprayen Albedo 100 av sig när man har den på sig tex på bilstolen?
Hur länge sprayen sitter kvar på kläderna beror på flera faktorer men främst beror det på om den sprayade ytan utsätts för mekanisk nötning, vilket material du ahr sprayat samt hur mycket spray du har använt (mera spray sitter i längre).
Fick du inte svar på din fråga?
Write Your Own Review
Du recenserar:Reflexspray för kläder Albedo 100 Textile - Osynlig och tvättbar - 100 ml
Your Rating