Vilken operatör och vilket abonnemang ska jag välja till min YOYOCam?

Hej,

Ett mobilabonnemang eller ett kontantkort från alla de stora operatörerna (Telia, Telenor, Tele2/Comviq eller Tre) fungerar alla utmärkt. Kameran använder endast mobildata (surf) så abonnemanget/kortet måste ha stöd för det. 

Vilken operatör och vilket abonnemang/kontantkort du ska välja och vad som är mest ekonomisk beror på en rad omständigheter, bland annat operatörernas olika priser och erbjudanden (som ändras hela tiden), vilken/vilka operatörer som har bäst täckning på installationsplatsen och hur mycket data kommer förbrukas per månad. Förbrukningen beror i sin tur på följande faktorer:

 • Hur ofta du kommer koppla upp dig från mobilen för att se direktsändning (live övervakning)
 • Hur länge varje uppkoppling varar
 • Hur ofta det är en larmhändelse och inspelning sker mot ett minneskort i kameran (ingår ej)
 • Vilken upplösning du väljer för direktsänd video respektive inspelning vid larmhändelse
 • Hur lång inspelning som görs vid varje inspelning (kan ställas in via appen)
 • Hur ofta en uppspelning sker från mobilen av sparad video görs
 • Hur mycket data som förbrukas per tidsenhet vid varje tillfälle ovan, vilket påverkas av vald bildupplösning (kan ställas in), nätets signalstyrka mm.

Eftersom det är så många olika faktorer är det omöjligt att beräkna exakt förbrukning och därmed datamängden som behövs. Vi rekommenderar därför följande:

 1. Kolla vilken/vilka operatör som har god täckning på platsen där utrustningen ska användas, t ex via täckningskartor som han kan hitta på nätet, eller tar den som mobilen är ansluten till och som fungerar bra på platsen.
 2. Köpa ett kontantkort laddat med mobildata (surf). Lämplig kapacitet att börja med är en månadspott med 2-3 GB (brukar var den lägsta kapaciteten som erbjuds) och starta med det. 
 3. Registrera kontantkortet hos operatörens så du han kolla förbrukningen (och kvarvarande saldo) efter ett tag med normal användning. Detta bör ge en god fingervisning om vilken kapacitet som behövs per månad framöver. 
 4. Efter det kan du välja passande abonnemang och och eventuellt även jämföra olika operatörers priser, men oftast ligger de rätt nära varann i pris.


Marc

Fick du inte svar på din fråga?