Om mekaniska lås

Vilket slutbleck passar till ASSA 8765?

Det är serien 1887 med olika plösmått som passar, det vanligaste är 1887-2.

Var är det bästa stället på fönstret att montera låset på? Jag tänkte på mitten, m.a.o. inte i nederkant eller i överkant.

De allra flesta fönsterlås är konstruerade för att monteras på fönsterkarmens underkant ca 10 cm från den öppningsbara sidan av karmen. 

Har ett ASSA 2000 låshus med hakregel. Behöver byta pga att spärrknappen slutat fungera. Går det att sätta in ett ASSA 2002 hus?

Hej, Det går att sätta in ett 2002 låshus efter ett 2000 låshus men då behöver man byta slutbleck från 1887 til 1487. Vill man inte byta slutbleck så får man ersätta det återigen med ett 2000 låshus. Mvh Terese

vilken skillnad är det på kätting klass 4 jämfört med klass 3 tydligen går klass 3 att kapa med vinkelslip .

Hej Anders! Tack för ditt meddelande. Inledningsvis kan man konstatera att samtliga låsprodukter går att forcera, till exempel genom att såga, borra eller bryta upp dem. Frågan är därför alltid bara vilka verktyg som behövs, hur lång tid det tar och...

Är ovala enkelcylinder lämpliga att ha i ytterdörrar?

Till yttererdörrar rekommenderas i första hand alltid runda säkerhetscylinder som till exempel ASSA d12 1212 eftersom dessa mycket svårare att forcera. Ovala enkelcylinder rekommenderas till innerdörrar och låsbara fönsterhandtag med flera.

Hur tar man bort envägsskruvar?

Det går att knacka loss en envägsskruv / säkerhetsskruvar men det kräver några verktyg och mycket tålamod. Såhär gör man: 1. Försök att hålla skruvmejseln eller donet rak och still och slå med hammaren med lätta slag* på skruvmejseln / donet så att det bildas ett litet spår eller hål. 2. Använd spåret eller hålet och slå med hammaren med lätta slag* på den vinklade skruvmejseln / donet så att envägsskruven börjar rotera moturs. Det är de första varven som är jobbigast, sedan går det "lättare". 3. Till slut går det att skruva ut envängsskruven med en vanlig bredbladigare skruvmejsel under tryck.

Passar detta låspaket till villadörrar till standard ytterdörrar?

Detta låspaket till villadörrar passar till de allra flesta ytterdörrar. Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för alla ytterdörrar, därför kan man aldig garantera att ett lås kommer att passa alla dörrar. Tanken med detta låspaket är man ska kunna konfigurera sitt eget paket ifall man inte behöver eller vill byta ut samtliga delar.

Jag är intresserad av både klass 5 hänglås och bästa bygellåset typ ABUS. Kan jag ha samma nyckel?

Hej Johan, Nej det är tyvärr inte möjligt eftersom ABUS inte har ett hänglås i klass 5 i sitt sortiment. Det finns ett hänglås i klass 4 (Hänglås ABUS Granit 37RK/70 HB100 Klass 4) men eftersom det har en Plus cylinder och de bästa ABUS bygellås har...

Passar låspaketet till villadörrar vår ytterdörr från 1968?

Förmodligen gör det det men det är tyvärr omöjligt att svara på din fråga med säkerhet eftersom det genom åren har funnits väldigt många olika lås och låsbehör. Vid byte av lås rekommenderar vi därför alltid att börja med att ta reda på vilket låshus ni har idag som ska bytas ut; antingen finns fortfarande en modellbeteckning på låshuset och om inte, så går det bra att ta reda på ett passande låshus genom att ta reda på alla mått.

Vid valet ”lika låsning”, ska man välja 3 ifall man köper ett kit och har 2 dörrar till som man vill byta på?(jag får inget alternativ i någon rullgardinsmeny och kan inte göra något extra val.) Hur vet jag att cylindrarna passar redan befintliga låshus/kistor?

Hej, Jag är lite osäker vad du vill göra. - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha nya behörssatser på alla tre dörrar med lika låsning, ska du välja tre stycken behörssatser med "Lika låsning". - Om du vill byta lås på tre dörrar och ha en ny behörssats...

Har köpt låsbara handtag till fönster hos er. Behöver ha en förhöjnings bricka till dessa. Vart kan jag få ta I detta?
Hej! har ett gammalt tillhållarlås LB-lås 9910 och skulle vilja byta till ASSA Entré d12-K1 undrar om måtten är samma?

Låshuset 9910 utgick för drygt 10 år sedan och ASSA Entré d12-K1 kommer inte att passa. Det närmaste man kommer är ASSA 90002 och vi tror att det ska passa rakt av att byta.

Jag vill ha lika låsning på mina lås, hur går jag till väga?

Det är enkelt att beställa  lås med lika låsning. Välj "Lika låsning" på samtliga låsprodukter som du vill ha lika låsning på. Du kan också lämna en kommentar i kassan om du vill förtydliggöra din beställning. Observera dock att du endast kan få lika...

Rekommenderas ASSA Code Handle 7811 av Svenska Stöldskyddsföreningen?

Hej Mathias, ASSA Code Handle 7811 är inte certifierat och finns därför inte på listan över godkända låsbara fönsterhandtag. Detta innebär dock inte att handtaget inte är bra eller säkert utan endast att det saknar certifiering. Vi kan rekommendera...

Hur demonteras handtaget ASSA 7312?

Hej Kenneth, Tack för ditt meddelande. Följ denna monteringsanvisningen i omvänd ordning. Mvh /Magnus

Hur lång garanti är det på ASSA produkter?

ASSA erbjuder generellt ett år garanti på sina produkter.

Jag har ett ASSA 2000 cylinderlåshus med rak regel inköpt 2006. Nu har jag förlorat ett par nycklar och vill nu byta nycklar och cylinder. Vilka lascylindrar passar? Hälsn Olof

Samtliga låscylinder i vårt sortiment passar. Observera dock att till ytterdörrar rekommenderas runda säkerhetscylinder.

Vad är det för material i cylinderkärnan? (Där man sätter i nyckeln?) Den ser lite guldig ut, kan det vara brons eller mässing? Varför är det just det materialet där och inte på resten av låset?

Cylinderkärnan är alltid i mässing eftersom det är ett lite mjukare metall som tillgodose behovet av användarvänlighet (för alla rörliga delar) och motståndskraft. Cylinderhuset däremot har inga rörliga delar vilket innebär att det inte är lika känsligt och därför kan ha olika material / legeringar.

Jag köpte ett ABUS Sea Snow 37-55 hänglås. Dessvärre lyckades elda upp kodkortet och skulle behöva beställa ett nytt med en nyckel till. Skickar ni med koden med den nya nyckeln?

För att kunna tillverka en ny nyckel behöver man ta reda på ditt nyckelnummer (som fanns på kodkortet). Om du har en nyckel kvar skulle du kunna skicka den till oss, då kan vi läsa av (dekodera) nyckelkoden och beställa en ny nyckel till dig.

Vi bygger nytt hus och undrar vad för lås byggaren har installerat. Nyckelnummret har bara 7 siffror. Är detta en indikation på att det är ett lås av lägre säkerhetsklass än det bästa ni har?

Det är omöjligt att säga utan att veta någonting mer om vilka lås det handlar om. Har du ytterligare information kring modellen eller en bild som du kan skicka till oss på nycklarna så borde vi kunna svara på din fråga förhoppningsvis.

Fick du inte svar på din fråga?