Om cykel-/mc-säkerhet

Vad betyder det om ett lås är "godkänt"?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer, till exempel enligt SS 3522 för dörrlås och SS 3620 för fönsterlås. Att en produkt har testats och certifierats innebär dock inte per automatik att produkten är godkänd av försäkringsbolagen, och samtidigt kan produkter som inte har testats och certifierats vara godkända av försäkringsbolagen.
Min cykelhjälm Hövding utlöste under cykelfärd, utan olycka. Hur reklamerar jag och får ny?
Om du ska göra en reklamation av din Hövding 2.0 eller Hövding 3.0, behöver du fylla i reklamationsblanketten som du hittar på den här sidan. 
Är ABUS Tresor 1385/85 godkänt avseende försäkringsvillkor (Cykel under 35 000)?
För låsning av cykel rekommenderas ett godkänt cykellås enligt SSF 011, alternativt godkänt hänglås med kätting i klass 2 enligt SSFN 014 och SSFN 022. ABUS Tresor 1385/85 är inte ett certifierat och godkänt cykellås.
Till vilken e-postadress ska jag skicka tillbaka PDF filen?
Skicka till kundservice@if-sakerhet.se.
Vad betyder det att en produkt är godkänd?
En produkt anses i regel att vara godkänd om den har testats och certifierats av ett testinstitut i enlighet med gällande standarder och normer (till exempel SS eller EN). Observera att många standarder och normer är indelade i olika klasser och att ...
Jag har fått en Hövding i present och har en hemförsäkring hos er, gäller en ny hjälm vid olycka eller om den blåser upp vid ej olycka?
Vid trafikolycka eller stöld av Hövding gäller grundförsäkringen, dvs det skydd i Ifs boendeförsäkringar som inte kräver att man har Extra eller Stor-tillägg. Vid en olyckshändelse ersätter If hjälmen via Otursskyddet i Ifs boendeförsäkringar (Hem/Villa Extra och Stor Hem/Villa). Det är dock ganska vanligt att Hövding hjälmarna löser ut utan att det finns någon händelse. I de fallen lämnar If inte någon ersättning.
Jag undrar vad det finns för krav (t.ex. säkerhetsklass på lås) när jag transporterar min cykel på min bil, för att försäkringen ska gälla.
Försäkringsbolaget If, till exempel, har som säkerhetsföreskrift i sina försäkringsvillkor att cykel ska vara låst när man lämnar den utan uppsikt. Villkoret anger inte krav på särkild typ av lås eller att den ska vara låst på annat sätt om den transporteras på en bil (gissar att man då menar på ett cykelställ bakpå dragkroken). Villkoren gör ingen skillnad om cykeln stjäls från en parkering på stan eller från ett cykelställ bakpå bilen.
Spårsändare MC: Ska vara kopplad till central enligt försäkringsbrevet om jag tolkat det rätt. Vilken spårsändare rekommenderar ni då? Med vänlig hälsning Johan Wallin
Hej Johan, För tillfäller erbjuder endast SpotGuard koppling till larmcentral med åtgärd. Mvh /Magnus
Min ABUS nyckel har gått sönder, men jag har en ABUS Key Card kvar. Hur går jag tillväga för att kunna använda låset igen?
Hej, Det enda du behöver göra är att beställa en eller flera extra ABUS nycklar i webbutiken. Vi kontaktar dig därefter med instruktioner. Mvh /Magnus
Jag håller på att undersöka cykellås till en nyinköpt cykel och håller på att bli lite smågalen på godkända och icke godkända lås när jag snubblade över detta: "Lås din cykel med minst ett godkänt cykellås eller hänglås med kätting i klass 2." Betyder det att så länge kättingen är minst klass 2 så gäller det under min hemförsäkring även om den inte uttryckligen är undersökt av SSF?
Ja, det är korrekt. Om låskättingen samt hänglåset är certifierade i klass 2 (eller högre) är de godkända av försäkringsbolagen.
Går det att ta bort golv-/vägghållare i klass 3 ABUS WBA 75 något sätt?
Om man har monterat hållaren enligt anvisningen och slagit de små stålkulorna i skruvhuvuden blir det tufft att ta bort hållaren igen. Man får då borra eller slipa bort skruvhuvuden för att först kunna ta bort hållaren och därefter kunna ta bort skruvarna.
Jag tänkte köpa 2 st cykellås från er och tänkte fråga om man rabatt. Vi har 1 hus, 3 bilar och 2 mc försäkrade hos er.
Hej Camilla, Ja, alla If kunder får hela 20% rabatt i If Säkerhetsbutiken. Du kan läsa mer om upplägget här: https://www.if-sakerhet.se/om-if-sakerhet Mvh /Magnus
Går det att härleda ett "Code Card nr" (X.....) för att kunna veta till vilken typ av lås nyckeln tillhör? Jag har en nyckel med tillhörande XPlus kort m Code Card nr , men jag är osäker till vad den eg tillhör. Tack /Fredrik
Om du har kvar nyckel (och ABUS Code Card) borde du ju enkelt kunna testa dig fram till vilket lås din nyckel passar, eller? På ditt ABUS Code Card kan du se om ditt nyckelnummer har 6, 7 eller 8 siffror och motsvarande lås hittar du på denna sida: https://www.stgeorge.se/kompatibla-abus-las
Jag ramlade med cykeln och Hövdingen löste ut. Vad gäller?
Det var tur att du hade en Hövding på dig och jag hoppas att du klarade dig oskadad även i övrigt. Jag skulle rekommendera att du anmälar olyckan till ditt försäkringsbolag, De flesta försäkringsbolag ersätter nämligen en Hövding (minus självrisken).
Jag har ett ABUS Varedo bygellås till min cykel. Jag har tappat bort extranyckeln och undrar om jag kan beställa en sådan nyckel härmed?
Ja, du kan beställa fler ABUS Plus nycklar till ditt ABUS Varedo lås med hjälp av ditt nyckelnummer.
Fick du inte svar på din fråga?