10 säkerhetstips till fritidshuset

Snart flyttar många svenskar till landets över en halv miljon fritidshus för att tillbringa sin välförtjänta semestertid där. Och oavsett om det bli mycket snickrande eller hängmattan, för att kunna slappna av ordentligt rekommenderar vi att man bör se över säkerheten även - eller framförallt - på landet. För att om någonting händer är hjälp ofta betydlig längre bort än hemma. På den här sidan har vi därför sammanställt våra 10 bästa säkerhetstips för ditt fritidshus.

Säkerhet till fritidshus

Följ länkarna i texten för att komma direkt till respektive produktkategori, eller scrolla ner på sidan för att hitta av oss rekommenderade produkter.

1

Den viktigaste säkerhetsprodukten som bör finnas i varje fritidshus - precis som den bör finnas i varje villa och lägenhet - är en eller fler fungerande brandvarnare av bra kvalitet. Brandvarnare kan nämligen rädda ditt liv.

2

En brandsläckare med 6 kg pulver är ett obligatorisk släckredskap i alla bostäder, och naturligtvis även på landet, där bland annat grillning, öppna eldstäder eller kvarglömda glasflaskor på torr gräs utgör betydande brandrisker. Lyckligtvis finns det numera snygga designade brandsläckare i vit, svart och krom, du behöver alltså inte längre gömma brandsläckaren i städskåp eller dylikt. Kompletta gärna brandskyddet med en brandfilt.

3

Det snickras aldrig mer än under semestertid, men cirkelsåg, borrmaskin, kniv och stege utgör även stor olycksrisk, speciell för den ovane snickaren. Om det händer någonting, är det viktigt att första hjälpen kan ges direkt på plats. En första hjälpen väska, helst en större modell, rekommenderas. 

4

Ett något överraskande tips kanske, men en hjärtstartare (defibrillator) kan vara en mycket god investering, framförallt om man själv eller någon i familjen har hjärtproblem. Hjärtstopp är den i särklass vanligaste dödsorsaken utanför sjukhus med över 10.000 dödsfall varje år. Idag överlever endast 5-7 % av de som får hjärtstopp och anledningen till att det antalet är så lågt beror till stor del på att det saknades tillgång till en hjärtstartare vid många av de andra fallen. En hjärtstartare måste användas inom 5 minuter (!) från att ett hjärtstopps inträffade för att öka överlevnadschansen till 50-75 % och för att undvika bestående hjärnskador, det klarar ambulansen i regel inte ens i en storstad.

5

De flesta olyckor är lyckligtvis av lindrigare karaktär, och ofta handlar det om mindre men smärtsamma brännskador från öppen eld (oftast i samband med grillning), solen, brännässlor, brännmaneter, heta ytor och dylikt. Brännskadegelet Burnshield lindrar brännskador och även smärtan efter bet och stick.

6

Fritidshusområden är framförallt under våren och hösten utsatta för inbrottsvågor. Att komma fram till huset till helgen eller semestern och upptäcka att en inbrottstjuv har varit där upplevs av många som väldig otäck. Men ett minst lika stort problem är att inbrottstjuvar ofta förstör ett fönster eller en dörr för att komma in i huset eller inte bryr sig att stänga dem på vägen ut, vilket kan orsakar omfattande vattenskador om det regnar in i huset under en längre tid. Med en GSM-baserat övervakningskamera som YOYOCam, som automatiskt skickar bilder via MMS eller e-post säkerställer att du blir informerad om någonting händer, och med bilderna som underlag kan avgöra om och vad som behövas åtgärdas.

7

Plånbok, mobiltelefon, digitalkamera, GPS:en, nycklar till båten... även på landet har vi många värdesaker rund omkring oss. Ett brand- och stöldskyddsskåp  är ett enkelt sätt att säkerställa att dina värdesaker finns kvar när du kommer tillbaka från dagsutflykten.

8

Ett bra hänglås samt hänglåsbeslag är alltid bra att ha för att låsa fast eller in någonting av värde!

9 

Fästingar finns det tyvärr gott om i Sverige, och man bör nog både vaccinera sig och kontrollera dagligen att inga fästingar har fått fäste i arm- eller benveck och andra omtyckta ställen. Har en fästing trots allt lyckats, ska man genast ta bort den, till exempel med denna fästingsplockare.

10

Åskväder är ganska vanligt på sommarmånaderna och med ett åsk- eller överspänningsskydd skyddar du dina elektriska och elektroniska apparater från förstörelse.

Vi på If Säkerhesbutik önskar alla en härlig och olycksfri sommar!

Visa som Rutnät Lista

38 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Larm- och övervakningskamera YOYOCam 4G / WIFI
  Larm- och övervakningskamera YOYOCam 4G / WiFi
  1 836 kr Ordinarie pris 2 295 kr
 2. Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  476 kr Ordinarie pris 595 kr
 3. Brandfilt Design IvanaHelsinki 120x180 cm
  Brandfilt 120x180 cm IvanaHelsinki Design
  396 kr Ordinarie pris 495 kr
 4. Brännskadegel Burnshield
  Brännskadegel Burnshield
  108 kr Ordinarie pris 135 kr
 5. Hjärtstartare LIFEPAK CR Plus
  Hjärtstartare LIFEPAK® CR Plus
  14 995 kr Ordinarie pris 17 212,50 kr
 6. Hjärtstartare LIFEPAK® CR 2 med handtag
  Hjärtstartare LIFEPAK® CR2
  17 900 kr Ordinarie pris 22 375 kr
 7. Larm- och övervakningskamera YOYOCam G33 Inomhus
  Larm- och övervakningskamera YOYOCam G33 Inomhus
  1 495 kr Ordinarie pris 2 195 kr
 8. Övervakningskamera YOYOCam PWI-HD WiFi inomhus
  Övervakningskamera YOYOCam Pro PWI-720 Wifi Inomhus
  1 196 kr Ordinarie pris 1 495 kr
 9. Övervakningskamera YOYOCam Pro PU-1080 3G Utomhus
  Övervakningskamera YOYOCam Pro PU-1080 3G Utomhus
  3 676 kr Ordinarie pris 4 595 kr
 10. Hänglås ABUS 72/40
  Hänglås ABUS 72/40
  188 kr Ordinarie pris 235 kr
 11. Fästingavvisare ZeroBugs Human
  Fästingavvisare ZeroBugs Human
  260 kr Ordinarie pris 325 kr
 12. Fästingavvisare ZeroBugs Pet
  Fästingavvisare ZeroBugs Pet
  212 kr Ordinarie pris 265 kr
Visa som Rutnät Lista

38 Varor

Per sida
Fallande ordning