JavaScript seems to be disabled in your browser.
Du måste ha JavaScript aktiverat i din webbläsare för att kunna använda funktionaliteten på denna hemsida.

Brandvarnare

Det finns ett stort antal olika brandvarnare på marknaden, och alla har sina för- och nackdelar. För att du ska enklare kunna hitta den brandvarnare som passar dig bäst, har vi sammanställt de viktigaste brandvarnaretyper här: 

  • En optisk brandvarnare innehåller en fotocell som larmar när röken bryter ljusstrålen. Detta system anses vara effektivast när det gäller pyrande bränder. Eftersom de flesta är just pyrande bränder, rekommenderas denna brandvarnaretyp i första hand.
  • En jonisk brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på både synlig och osynlig rök med hjälp av radioaktiva ämnen. Den anses därför vara den bästa när det gäller snabbt uppflammande bränder men den har ingen större effekt när det gäller de bränder som är vanligast i våra hem och har därmed utgått.
  • En temperaturvarnare reagerar när temperaturen överstiger 57 grader Celsius och temperaturstigningen sker snabb, vilket är karakteristikt vid bränder. En temperaturvarnare är ett bra komplement till en optisk eller jonisk brandvarnare.
  • Sammankopplingsbara brandvarnare. Om du har en större bostad med många rum, stängda dörrar eller en bostad med flera våningar bör du ha sammankopplingsbara brandvarnare, som ibland även kallas seriekopplade eller trådlösa brandvarnare. I händelse av brand på nedre våningen skickar en trådlöst brandvarnare en radiosignal till de övriga kopplade brandvarnarna, t ex i sovrum på övervåningen. Sammankopplingsbara brandvarnare kan vara optiska eller joniserande.

Välj kategorin på vänstersidan för att upptäcka hela vårt sortiment. Och glöm inte att sköta och kontrollera dina brandvarnare flera gånger om året. Allt du borde veta om dina brandvarnare har vi sammanställt i vår guide om brandvarnare.

25 artiklar

Rutnät  Lista 

Fallande ordning
per sida
Fallande ordning
per sida