Inbrottsskydd av villa och radhus

VillaSkydda villan / radhuset från inbrott
Inbrottsskyddet av en villa eller radhus kan vara omfattande, beroende på husets individuella förutsättningar.


Vi rekommenderar:

 1. Upprätta ett starkt skalskydd med godkända lås på samtliga dörrar och fönster samt kompletterande säkerhetsprodukter.
 2. Starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna.
 3. Förvara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp eller bankfack. Lås fast cyklar.
 4. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista.
 5. Installera ett villalarm

Läs gärna mer i vår guide om inbrottsskydd.

 

1. Upprätta ett starkt skalskydd 

Dörrlås

Dörrlås - Ytterdörrarna ska vara utrustade med godkända låsenheter, inte minst ur försäkringssynpunkt. En låsenhet består av låshus, låscylinder, slutbleck och förstärkningsbehör (vid behov). Ett komplett låspaket till dörren som ASSA Entré K-1 eller ett nytt behörspaket som ASSA B-1 eller S-1 (till källardörrar) innebär ett effektivt och godkänt skydd, men man kan naturligtvis också byta ut enskilda delar som låshuslåscylinder och slutbleck vid behov. 

Låscylinder

Låscylinder - Ett cylinderbyte borde vara obligatoriskt om man flyttar till en ny villa eller radhus, eller om man har lånat ut icke-kopieringskyddade (patenterade) nycklar till utomstående (som städpersonal, hantverkare med mera). Här hittar du godkända låscylinder

Fönsterlås 

Fönsterlås - De flesta inbrott sker genom fönster samt altan- och balkongdörrar som saknar lås, därför bör samtliga fönster samt altan- och balkongdörrar vara utrustade med godkända låsbara fönsterlås eller fönsterhandtag

Övrigt skalskydd

Övrigt skalskydd - Det finns oftast flera svaga punkter ur ett inbrottsskyddsperspektiv som måste säkras, till exempel fönster samt altan- och balkongdörrar som saknar brytskydd och/eller bakkantssäkringar eller källarfönster som bör säkras med inkrypningsskydd.

Dörröga

Dörrkikare - Det blir allt vanligare med olika typer av stölder från lägenheter, där tjuven ringer på dörren och antingen utger sig för att vara kontrollant som måste komma in i lägenheten, eller genom forcerar tillträde med hot eller våld. Med en dörrkikare ser man vem som står på andra sidan dörren och kan öppna endast för personer man känna till.

 

2. Gå med i Grannsamverkan

Grannsamverkan

Grannsamverkan är mycket effektiva i villaområden. Om det redan finns en grannsamverkan i ditt område, gå med och engagera dig i den. Om inte, kontakta Polisen på telefon 114 14 eller besök Grannsamverkans hemsida samverkanmotbrott.se

 

3. Stöldskyddssäkra dina värdesaker

Lås

Stöldskyddsmärkning med märk DNA har visat sig vara ett mycket effktivt stöldskydd, eftersom märkta föremål blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Hempaket SmartDNA innehåller även ett stort antal dekaler till ytterdörrar, fönster och staket, vilket har en avskräckande effekt enligt Kriminologerna vid Malmö Högskola.

Kassaskåp

Ett kassaskåp skyddar dina värdesaker från både stöld och brand. De mest populära skåptyper för privatpersoner är: Brand- och stöldskyddsskåp, datamediaskåp (om känslig datamedia som hårddiskar, USB-minnen, CD-skivor eller liknande ska skyddas från brand) och klassade värdeskåp (om värdet i kassaskåpter överstiger ett basbelopp).

Säkerhetsbrevlåda

Låsbara postlådor kan skydda både från inbrott, om du har en större modell som sväljer din post även om du är bortrest under längre perioder, och från ID kapningar.

 

4. Skaffa ett larm

Lägenhetslarm

Hemlarm - Ett hemlarm har dels en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, dels förkortar den tiden som inbrottstjuvar kan härja ostört i bostaden. Dock är det viktigt att larmet hörs av grannarna varför vi rekommenderar starkt installation av en utomhussirén.

Utomhusbelysning

Belysning - Tjuverna vill av naturliga skäl inte synas, men den innovativa utomhusbelysningen SafeGuard - en batteridriven LED-lampa med rörelsesensor - gör just detta. Det unika med lampan är just att den är drivs av vanliga hushållsbatterier och kräver ingen elanslutning. 

 

Visa som Rutnät Lista

27 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Datamediaskåp MasterLock 205
  Datamediaskåp MBG 205
  Från 6 196 kr Ordinarie pris 7 745 kr
 2. Låsbar postlåda Biggi Ekonomi - Tömningslucka fram
  Låsbar postlåda Biggi Ekonomi - Tömningslucka fram
  Från 1 276 kr Ordinarie pris 1 595 kr
 3. Låsbar postlåda Biggi Original - Tömningslucka bak
  Låsbar postlåda Biggi Original - Tömningslucka bak
  Från 1 956 kr Ordinarie pris 2 445 kr
 4. Securitas Hemlarm Bas
  Larm från Securitas
  495 kr Ordinarie pris 495 kr
Visa som Rutnät Lista

27 Varor

Per sida
Fallande ordning