Inbrottsskydd av lägenhet på bottenvåning

LägenhetSkydda lägenheten på bottenvåningen från inbrott
Lägenheter på bottenvåning bör skyddas som en villa / ett radhus, med några undandtag för flerbostadshus.

Vi rekommenderar:

  1. Upprätta ett starkt skalskydd med godkända lås på samtliga dörrar och fönster samt kompletterande säkerhetsprodukter.
  2. Starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna.
  3. Förvara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp eller bankfack. Lås fast cyklar.
  4. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista.
  5. Installera ett villalarm

Läs mer om hur du går tillväga.

 

1. Upprätta ett starkt skalskydd 

Säkerhetsdörr

En säkerhetsdörr i klass 3 eller högre är det bästa skyddet mot att inbrottstjuven kan ta sig in i lägenheten genom att bryta upp dörren. Observera att äldre dörrar och dörrar som saknar klassning ofta kan brytas upp inom loppet av sekunder. En godkänd gallergrind kan också vara ett effektivt alternativ.

Dörrlås

Oavsett om lägenheten skyddas av en säkerhetsdörr eller inte, ska dörren vara utrustad med en godkänd låsenhet, inte minst ur försäkringssynpunkt. En låsenhet består av låshus, låscylinder, slutbleck och förstärkningsbehör (vid behov). Det enklaste är ofta att köpa ett komplett nytt dörrlås, men man kan naturligtvis också byta ut enskilda delar som låshuslåscylinder och slutbleck vid behov.

Låscylinder

Ett cylinderbyte borde vara obligatoriskt om man flyttar till en ny lägenhet, eller om man har lånat ut icke-kopieringskyddade (patenterade) nycklar till utomstående (som städpersonal, hantverkare med mera). Här hittar du godkända låscylinder

Fönsterlås 

De flesta inbrott sker genom fönster samt altan- och balkongdörrar som saknar lås, därför bör samtliga fönster samt altan- och balkongdörrar vara utrustade med godkända låsbara fönsterlås eller fönsterhandtag

Övrigt skalskydd

Övrigt skalskydd - Det finns oftast flera svaga punkter ur ett inbrottsskyddsperspektiv som måste säkras, till exempel fönster samt altan- och balkongdörrar som saknar brytskydd och/eller bakkantssäkringar eller källarfönster som bör säkras med inkrypningsskydd.

Dörröga

Det blir allt vanligare med olika typer av stölder från lägenheter, där tjuven ringer på dörren och antingen utger sig för att vara kontrollant som måste komma in i lägenheten, eller genom forcerar tillträde med hot eller våld. Med en dörrkikare ser man vem som står på andra sidan dörren och kan öppna endast för personer man känna till.

 

2. Gå med i Grannsamverkan

Grannsamverkan

Grannsamverkan är effektiva även i flerbostadshus. Om det redan finns en grannsamverkan i ditt hus eller område, gå med och engagera dig i den. Om inte, kontakta Polisen på telefon 114 14 eller besök Grannsamverkans hemsida samverkanmotbrott.se

 

3. Stöldskyddssäkra dina värdesaker

Lås

Stöldskyddsmärkning med märk DNA har visat sig vara ett mycket effktivt stöldskydd, eftersom märkta föremål blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Hempaket SmartDNA innehåller även dekaler att sätta på lägenhetsdörrens och fönsternas utsida, vilket har en avskräckande effekt enligt Kriminologerna vid Malmö Högskola.

Kassaskåp

Ett kassaskåp skyddar dina värdesaker från både stöld och brand. De mest populära skåptyper för privatpersoner är: Brand- och stöldskyddsskåp, datamediaskåp (om känslig datamedia som hårddiskar, USB-minnen, CD-skivor eller liknande ska skyddas från brand) och klassade värdeskåp (om värdet i kassaskåpter överstiger ett basbelopp).

Säkerhetsbrevlåda

Många inbrott sker genom att inbrottstjuven enkelt öppnar dörren från insidan med hjälp av en slunga, som förs genom brevinkastet och sedan används för att trycka ner handtaget och/eller vrider på vredet (se nedan). En säkerhetsbrevlåda förhindrar detta enkla inbrottssätt.

Om lägenhetens dörrlås öppnas med hjälp av ett vred, och ingen säkerhetsbrevlåda (se ovan) är installerad, bör vredet skyddas med en vredkåpa. i annat fall kan dörren relativt enkelt öppnas med hjälp av en slunga, som förs in genom brevinkastet.

 

4. Skaffa ett larm

Lägenhetslarm

Ett hemlarm har dels en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, dels förkortar den tiden som inbrottstjuvar har i bostaden. Dock är det viktigt att larmet hörs av grannarna och en utomhussirén kan vara aktuell. Kontrollera med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du får sätta upp en utomhussirén i trapphuset eller på fasaden.

Utomhusbelysning

Tjuverna vill av naturliga skäl inte synas, men den innovativa utomhusbelysningen SafeGuard - en batteridriven LED-lampa med rörelsesensor - gör just detta. Det unika med lampan är just att den är drivs av vanliga hushållsbatterier och kräver ingen elanslutning. 

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-32 av 34

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-32 av 34

Sida
per sida
Sätt fallande sortering