Inbrottsskydd av lägenhet

Lägenhet

Skydda lägenheten från inbrott

Lägenheter är relativt enkla att skydda från inbrott, eftersom det bara finns en väg in och ut: lägenhetsdörren. Bor du på bottenvåningen bör du skydda fönsterna också.

Vi rekommenderar:

 1. Ett starkt skalskydd med säkerhetsdörr och godkända lås.
 2. Starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna.
 3. Förvara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp eller bankfack. Lås fast cyklar.
 4. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista.
 5. Installera ett inbrottslarm

Läs mer om hur du går tillväga.

 

1. Upprätta ett starkt skalskydd 

Säkerhetsdörr  

En säkerhetsdörr i klass 3 eller högre är det bästa skyddet mot att inbrottstjuven kan ta sig in i lägenheten genom att bryta upp dörren. Observera att äldre dörrar och dörrar som saknar klassning ofta kan brytas upp inom loppet av sekunder. En godkänd gallergrind kan också vara ett effektivt alternativ.

Dörrlås  

Oavsett om lägenheten skyddas av en säkerhetsdörr eller inte, ska dörren vara utrustad med en godkänd låsenhet, inte minst ur försäkringssynpunkt. En låsenhet består av låshus, låscylinder, slutbleck och förstärkningsbehör (vid behov). Ett komplett låspaket till lägenhetsdörren som ASSA Entré K-1 eller ett nytt behörspaket som ASSA B-1 eller S-1 (till källardörrar) innebär ett effektivt och godkänt skydd, men man kan naturligtvis också byta ut enskilda delar som låshuslåscylinder och slutbleck vid behov. 

Låscylinder  

Ett cylinderbyte borde vara obligatoriskt om man flyttar till en ny lägenhet, eller om man har lånat ut icke-kopieringskyddade (patenterade) nycklar till utomstående (som städpersonal, hantverkare med mera). Här hittar du godkända låscylinder

Säkerhetsbrevlåda  

Många inbrott sker genom att inbrottstjuven enkelt öppnar dörren från insidan med hjälp av en slunga, som förs genom brevinkastet och sedan används för att trycka ner handtaget och/eller vrider på vredet (se nedan). En säkerhetsbrevlåda förhindrar detta enkla inbrottssätt. Om lägenhetens dörrlås har ett vred på insidan, och ingen säkerhetsbrevlåda (se ovan) är installerad, bör vredet skyddas med en vredkåpa.

Dörröga  

Det blir allt vanligare med olika typer av stölder från lägenheter, där tjuven ringer på dörren och antingen utger sig för att vara kontrollant som måste komma in i lägenheten, eller genom forcerar tillträde med hot eller våld. Med en dörrkikare ser man vem som står på andra sidan dörren och kan öppna endast för personer man känna till.

 

2. Gå med i Grannsamverkan

Grannsamverkan  

Grannsamverkan är effektiva även i flerbostadshus. Om det redan finns en grannsamverkan i ditt hus eller område, gå med och engagera dig i den. Om inte, kontakta Polisen på telefon 114 14 eller besök Grannsamverkans hemsida samverkanmotbrott.se

 

3. Stöldskyddssäkra dina värdesaker

Lås  

Stöldskyddsmärkning med märk DNA har visat sig vara ett mycket effktivt stöldskydd, eftersom märkta föremål blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Hempaket SmartDNA innehåller även dekaler att sätta på lägenhetsdörrens utsida, vilket har en avskräckande effekt enligt Kriminologerna vid Malmö Högskola.

Kassaskåp  

Ett kassaskåp skyddar dina värdesaker från både stöld och brand. De mest populära skåptyper för privatpersoner är: Brand- och stöldskyddsskåpdatamediaskåp (om känslig datamedia som hårddiskar, USB-minnen, CD-skivor eller liknande ska skyddas från brand) och klassade värdeskåp (om värdet i kassaskåpet överstiger ett basbelopp).

 

4. Övervakning

Lägenhetslarm  

Ett hemlarm har dels en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, dels förkortar den tiden som inbrottstjuvar har i bostaden. Dock är det viktigt att larmet hörs av grannarna och en utomhussirén kan vara aktuell. Kontrollera med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du får sätta upp en utomhussirén i trapphuset eller på fasaden.

Visa som Rutnät Listvy

17 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Låspaket ASSA Entré d12-K1
  Låspaket ASSA Entré d12-K1
  Från 3 995,00 kr 3 196,00 kr
 2. Oval enkelcylinder ASSA d12 1201
  Oval enkelcylinder ASSA d12 1201
  Från 645,00 kr 516,00 kr
 3. Vredkåpa / Låsskydd HABO
  Vredkåpa / Låsskydd Habo 74
  Specialpris 316,00 kr Ordinarie pris 395,00 kr
 4. Dörröga 4486 Beslagsgruppen Krom
  Dörröga Beslagsgruppen 4486 24 mm Krom
  Specialpris 156,00 kr Ordinarie pris 195,00 kr
 5. Kampanjerbjudande - Hempaket SmartDNA
  MärkDNA Hempaket SmartDNA®
  Specialpris 695,00 kr Ordinarie pris 995,00 kr
 6. Säkerhetsbrevlåda Postgate Brand
  Säkerhetsbrevlåda Postgate Brand
  Från 1 995,00 kr 1 596,00 kr
 7. Rund dubbelcylinder för ut- och insidan ASSA d12 1212
  Rund dubbelcylinder för ut- och insidan ASSA d12 1212
  Specialpris 1 308,00 kr Ordinarie pris 1 635,00 kr
 8. Datamediaskåp MasterLock 205
  Datamediaskåp MBG 205
  Specialpris 6 196,00 kr Ordinarie pris 7 745,00 kr
 9. Digitalt lås Friday med stöd för Apple HomKit
  Friday Smart Lock - App-styrt lås med stöd för Apple HomeKit
  Specialpris 2 916,00 kr Ordinarie pris 3 645,00 kr
Visa som Rutnät Listvy

17 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering