Inbrottsskydd av lägenhet

Lägenhet

Skydda lägenheten från inbrott
Lägenheter är relativt enkla att skydda från inbrott, eftersom det bara finns en väg in och ut: lägenhetsdörren. Bor du på bottenvåningen bör du skydda fönsterna också.

Vi rekommenderar:

 1. Ett starkt skalskydd med säkerhetsdörr och godkända lås.
 2. Starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna.
 3. Förvara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp eller bankfack. Lås fast cyklar.
 4. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista.
 5. Installera ett inbrottslarm

Läs mer om hur du går tillväga.

 

1. Upprätta ett starkt skalskydd 

Säkerhetsdörr

En säkerhetsdörr i klass 3 eller högre är det bästa skyddet mot att inbrottstjuven kan ta sig in i lägenheten genom att bryta upp dörren. Observera att äldre dörrar och dörrar som saknar klassning ofta kan brytas upp inom loppet av sekunder. En godkänd gallergrind kan också vara ett effektivt alternativ.

Dörrlås

Oavsett om lägenheten skyddas av en säkerhetsdörr eller inte, ska dörren vara utrustad med en godkänd låsenhet, inte minst ur försäkringssynpunkt. En låsenhet består av låshus, låscylinder, slutbleck och förstärkningsbehör (vid behov). Det enklaste är ofta att köpa ett komplett nytt dörrlås, men man kan naturligtvis också byta ut enskilda delar som låshus, låscylinder och slutbleck vid behov.

Låscylinder

Ett cylinderbyte borde vara obligatoriskt om man flyttar till en ny lägenhet, eller om man har lånat ut icke-kopieringskyddade (patenterade) nycklar till utomstående (som städpersonal, hantverkare med mera). Här hittar du godkända låscylinder

Säkerhetsbrevlåda

Många inbrott sker genom att inbrottstjuven enkelt öppnar dörren från insidan med hjälp av en slunga, som förs genom brevinkastet och sedan används för att trycka ner handtaget och/eller vrider på vredet (se nedan). En säkerhetsbrevlåda förhindrar detta enkla inbrottssätt. Om lägenhetens dörrlås har ett vred på insidan, och ingen säkerhetsbrevlåda (se ovan) är installerad, bör vredet skyddas med en vredkåpa.

Dörröga

Det blir allt vanligare med olika typer av stölder från lägenheter, där tjuven ringer på dörren och antingen utger sig för att vara kontrollant som måste komma in i lägenheten, eller genom forcerar tillträde med hot eller våld. Med en dörrkikare ser man vem som står på andra sidan dörren och kan öppna endast för personer man känna till.

 

2. Gå med i Grannsamverkan

Grannsamverkan

Grannsamverkan är effektiva även i flerbostadshus. Om det redan finns en grannsamverkan i ditt hus eller område, gå med och engagera dig i den. Om inte, kontakta Polisen på telefon 114 14 eller besök Grannsamverkans hemsida samverkanmotbrott.se

 

3. Stöldskyddssäkra dina värdesaker

Lås

Stöldskyddsmärkning med märk DNA har visat sig vara ett mycket effktivt stöldskydd, eftersom märkta föremål blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Hempaket SmartDNA innehåller även dekaler att sätta på lägenhetsdörrens utsida, vilket har en avskräckande effekt enligt Kriminologerna vid Malmö Högskola.

Kassaskåp

Ett kassaskåp skyddar dina värdesaker från både stöld och brand. De mest populära skåptyper för privatpersoner är: Brand- och stöldskyddsskåpdatamediaskåp (om känslig datamedia som hårddiskar, USB-minnen, CD-skivor eller liknande ska skyddas från brand) och klassade värdeskåp (om värdet i kassaskåpet överstiger ett basbelopp).

 

4. Skaffa ett larm

Lägenhetslarm

Ett hemlarm har dels en avskräckande effekt på inbrottstjuvar, dels förkortar den tiden som inbrottstjuvar har i bostaden. Dock är det viktigt att larmet hörs av grannarna och en utomhussirén kan vara aktuell. Kontrollera med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du får sätta upp en utomhussirén i trapphuset eller på fasaden.

Visa som Rutnät Lista

20 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Säkerhetsdörr (pardörr) i originalutseende St George klass 3
  Pardörr St George i originalutseende - Klass 3
  Kontakta oss
 2. Säkerhetsdörr St George klass 4
  Säkerhetsdörr St George klass 4
  Kontakta oss
 3. Säkerhetsdörr St George klass 2
  Säkerhetsdörr St George klass 2
  Kontakta oss
 4. Säkerhetsdörr Extra St George i klass 3
  Säkerhetsdörr St George klass 3
  Kontakta oss
 5. Digitalt lås Glue Smart Lock inklusive Glue Wi-Fi Hub
  Glue Smart Lock - App-styrt lås inklusive Glue Wi-Fi Hub
  Från 2 395 kr Ordinarie pris 2 495 kr
 6. Säkerhetsbrevlåda Postgate Brand
  Säkerhetsbrevlåda Postgate Brand
  1 596 kr Ordinarie pris 1 995 kr
 7. Vredkåpa / Låsskydd HABO
  Vredkåpa / Låsskydd Habo 74
  316 kr Ordinarie pris 395 kr
 8. Datamediaskåp MasterLock 205
  Datamediaskåp MBG 205
  Från 6 196 kr Ordinarie pris 7 745 kr
Visa som Rutnät Lista

20 Varor

Per sida
Fallande ordning