Brandsläckare

Val av brandsläckare bör baseras på vilken typ av brand som kan uppstå där den ska placeras, och vem som ska använda brandsläckaren. Dessa faktorer avgör vilken typ av släckmedel, samt vilken mängd släckmedel - och därmed vilken storlek på släckaren, som är lämpligast.

Pulversläckare som huvudbrandsläckare i bostaden

Som huvudbrandsläckare för bostaden rekommenderas en godkänd pulversläckare med en släckeffektivitet på 55A 233B C. Observera att du bör ha minst en brandsläckare på varje våningsplan. Därutöver rekommenderas att komplettera brandskyddet med mindre handbrandsläckare (till exempel 2 kg eller 1 kg) i köket och/eller i vardagsrummet.

Skumsläckare och koldioxidsläckare 

Ibland kan det dock vara fördelaktigt med en annan typ av släckmedel och brandsläckare, som skumsläckare och koldioxidsläckare. Skumsläckaren kväver elden och är speciellt effektiv vid brand i vätskor, såsom alkohol, bensin och olja samt i fasta organiska material, såsom papper, trä och textil. Man bör dock observera att skumsläckare inte släcker lika effektivt som pulversläckare och därför ska det vara mer släckmedel i skumsläckaren i relation till pulversläckarens storlek. 

Koldioxidsläckaren är en gas som fungerar som en filt och kväver elden. Fördelen med koldioxidsläckaren är att den inte leder elektrisk ström, vilket gör den lämplig att användas mot brand i elektrisk utrustning. Dessutom så smutsar den inte ner, men nackdelen är att den lätt blåser bort utomhus och blir därmed inte särskilt effektiv brandsläckare utomhus. Läs mer om de olika släckmedlen deras användningsområden och effektivitesklasser i vår guide om brandsläckare.

Visa som Rutnät Lista

29 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  Rekommenderad brandsläckare för bostaden
  Från 460 kr Ordinarie pris 575 kr
 2. Brandsläckningspaket Design - Liten
  Brandsläckningspaket Design - Liten

  Från 616 kr 616 kr Ordinarie pris 770 kr 770 kr

 3. Koldioxid / Kolsyresläckare Firemill Vit 10
  Koldioxid / Kolsyresläckare Firemill Vit
  1 345 kr Ordinarie pris 1 490 kr
 4. Koldioxid / Kolsyresläckare FireMill
  Koldioxid / Kolsyresläckare Firemill Svart
  1 345 kr Ordinarie pris 1 490 kr
 5. Brandsläckarskåp CGS PRO för 6 kg pulversläckare
  Brandsläckarskåp CGS PRO för 6 kg pulversläckare
  1 036 kr Ordinarie pris 1 295 kr
Visa som Rutnät Lista

29 Varor

Per sida
Fallande ordning