Guide om låscylinder

Låscylinder  

En låscylinder är den del av låset som du sätter nyckeln i och som monteras på ett cylinderlåshus (se skissen nedan). Denna guide om låscylinder behandlar följande områden:

Cylindertyper

Man skiljer mellan följande cylindertyper, som skiljer sig i huvudsak i sin form. Runda, ovala och Europacylinder finns till utsidan och till insidan av dörren. Det krävs olika utföranden eftersom cylinderskruvarna, som låscylindrarna monteras med, monteras från insidan av dörren.

Rund cylinder till utsidan Rund cylinder till utsidan av dörren - Runda säkerhetscylindrar är på grund av sin form svåra att forcera och är ett krav för att en låsenhet ska vara godkänd för ytterdörrar. Exempel på runda låscylinder är ASSA d12 1211 och 1213, ASSA Basic 1311 och 1312 samt ASSA 711 och 713.
Rund cylinder till insidan Rund cylinder till insidan, samma som ovan dock för insidan av dörren
Oval cylinder Oval cylinder - Ovala standardcylinder används för innerdörrar, balkong- och altandörrar, låsbara handtag samt fönsterlås och även vissa hänglås. Exempel på ovala låscylinder är ASSA d12 1201 och 1203, ASSA Basic 1301 och 1302 samt ASSA 701 och 703.
Oval cylinder till insidan Oval cylinder till insidan, samma som ovan dock endast för insidan av dörren
Europacylinder Europacylinder - Europacylinder är en typ av cylinder som är vanligt på många europeiska marknader, och förekommer i Sverige även i produkterna från europeiska tillverkare, till exempel från tyska ABUS.
Tryckcylinder Tryckcylinder - Tryckcylinder används i fönsterlås och låsbara handtag. Exempel på tryckcylinder är ASSA Vinga.
Specialcylinder - Specialcylinder har annorlunda mått än ovanstående och används i enskilda produkter.

Patenterade låscylinder

Nycklar till patenterade låscylindrar, som till exempel ASSA d12 och ASSA Max, är kopieringsskyddade och får endast kopieras av nyckelägaren (mot legitimation) hos ett behörig serviceställe (auktoriserad låssmed). Nycklar till icke-patenterade låscylindrar, som till exempel ASSA Basic och ASSA 700, är inte kopieringsskyddade och kan kopieras fritt av vem som helst. Patenterade låscylindrar erbjuder alltså ett betydligt bättre skydd och rekommenderas alltid i första hand.

Ytbehandlingar

De flesta låscylindrar finns av estetiska skäl i olika ytbehandlingar som nickel, mattkrom, mässing, massmässing ochbrunoxid, för att kunna matcha ytbehandlingen av dörrtrycken och dörrbeslagen. Lås mer om olika ytbehandlingar.


Tillbehör till låscylinder

Vred Är den del som man låser och låser upp med på insidan.
Medbringare Vredmedbringare eller vredpinne - Ett metallstycke som tjänar till att överföra rörelse från vredet till låskolven. 
Cylinderskruvar
Cylinderringar En cylinderring är den del som sitter runt cylindern, och finns för både runda och ovala cylindrar i olika höjder och olika ytbehandlingar.
Cylinderförlängare En cylinderförlängare används vid tjocka dörrar för att säkerställa att låscylindern kommer tillräckligt långt ut från dörren.
Cylinderhylsa


Låsningsalternativ

Låscylinder kan fås med nedanstående låsningsalternativ: 

 • Lika låsning: Om du vill beställa flera låscylindrar eller lås i samma cylinderserie som ska kunna öppnas med samma nyckel, bör du välja alternativet "Lika låsning" under "Låsningsalternativ" på respektive produktsida. Vid beställning av flera låscylindrar eller lås med lika låsning ingår tre (3) nycklar, oavsett hur många lås eller låscylindrar du beställer.
 • Olika låsningOm du vill beställa flera låscylindrar eller lås i samma cylinderserie med olika nycklar till varje låscylinder eller lås, bör du välja alternativet "Olika låsning" under "Låsningsalternativ" på respektive produktsida. Vid beställning av flera lås eller låscylindrar med olika låsning ingår tre (3) nycklar per låscylinder eller lås.
 • Befintlig låsning: Har du redan en eller fler lås eller låscylinder i en viss cylinderserie och vill kunna använda dina befintliga nycklar i de nya låscylindrarna också? Då bör du välja alternativet "Befintlig låsning" under "Låsningsalternativ" på respektive produktsida, och ange ditt unika nyckelnummer vid beställning. Vid beställning av befintlig låsning ingår inga nycklar. 

Vänligen observera

 • Vid val av lika låsning eller befintlig låsning tillverkas låscylindrarna utifrån din beställning, vilket innebär dels en något längre leveranstid på ca 10 arbetsdagar, dels att ångerrätten inte gäller i enlighet med §5 i våra köpvillkor.
 • Det är inte möjligt att beställa låscylindrar med lika låsning och befintlig låsning samtidigt, t ex genom att välja "Lika låsning" och sedan ange ett nyckelnummer under "Befintlig låsning". Har du gjort dessa två val, hanterar vi din beställning som befintlig låsning.

Beräkna rätt höjd för cylinderringen

Att byta ut en låscylinder är enkelt. Såhär får du fram rätt höjd för en cylinderring till utsidan av din dörr:

Cylindermått

Viktiga mått

 • A - Dörrtjocklek
 • B - Avstånd från dörrens utsida till centrum av låshuset
 • C - Avstånd från dörrens insida till centrum av låshuset
 • D - Avstånd från dörrens utsida till cylindern yttre kant

Du behöver ta reda på hur mycket cylindern sticker ut från dörren (D-mått). Om cylindern redan är monterad kan man enkelt mäta avståndet. Om cylindern inte redan är monterad, kan du enkelt räkna fram höjden på följande sätt:

 1. Ta reda på B-måttet på din dörr genom att mäta från centrum/mitten på skruven i låshuset till ytterkanten av dörrbladets utsida. Om låshuset sitter centrerad i dörren, är B-måttet halva A-måttet (dörrens tjocklek).
 2. Ta reda på hur lång cylindern är. ASSA d12 runda cylindrar är exempelvis 32,7 mm långa, ASSA d12 ovala cylindrar är 31 mm långa. 
 3. Subtrahera B-måttet från cylinderns längd. D-måttet är alltså Cylinderns längd - B-måttet.

Exempel:

 1. B-måttet är 22 mm.
 2. Cylinderns längd är 31 mm.
 3. Uträkning av D-måttet: 31 mm - 22 mm = 9 mm
  Svar: Cylindern sticker ut 9 mm på dörrens utsida.

Välj sedan passande intervall för höjden av cylinderringen, i exemplet ovan är alltså rätt höjd på cylinderringen 6-11 mm. Om måttet du får fram är mindre än den lägsta tillgängliga höjden behöver du komplettera med en cylinderförlängare.

 

Mer information om lås

Mer information  

Vill du lära dig mer om lås och dess olika beståndsdelarsamt låsklasser och låsunderhåll? Då kan vi rekommenderar våra övriga guider: