Flyttguiden

Flyttguide för ett tryggt nytt boende

FlyttkartongStår du inför en flytt eller har du nyligen flyttat in i en lägenhet, villa eller radhus? Då är det ett ypperligt tillfälle att se över säkerheten i din nya bostad för att försäkra dig om att du får ett tryggt och säkert boende. Många försäkringsbolag erbjuder dessutom sänkt premie på din hemförsäkring om du investerar i din hemsäkerhet. 

Vi rekommenderar att du ser över följande områden (klicka på länken eller scrolla ner för att läsa mer om respektive område):

 

Lås

Visste du att i snitt har (17) personer nycklar till din bostad? Såvida du inte flyttar in i nyproduktion. Det är svårt att veta om man fick hela uppsättningen av nycklar vid överlåtelsen, eller om grannen, barnvakten och svärföräldrarna till de tidigare ägarna fortfarande har varsin kopia. Vi rekommenderar därför att du byter dina lås när du flyttar in i din nya bostad.


Att byta lås är (ofta) enkelt. Välj mellan ett flertal olika låscylindrar, cylinderlåshus och tillhållarlås i vårt sortiment. För att få ett starkt och effektivt skalskydd förutsätter det även att du har godkända lås på samtliga fönster och altandörrar.

  

Hemlarm

Visste du att det anmäls över 18 000 inbrott i villa och lägenhet i Sverige varje år och det är över 50 anmälda inbrott varje dag? Larm avskräcker tjuven och 99,9% av de som har larm i sin bostad råkar aldrig ut för inbrott.


Genom vår larmguide hjälper vi dig att hitta det larmet som passar bäst till dina behov.

 

Säkerhetsdörr

Visste du att i de flesta fall sänks premien på din hemförsäkring efter en installation av en säkerhetsdörr i din lägenhet?


En säkerhetsdörr är en trygg investering för dig och din familj. Dörren är tillverkad av stål och designanpassas till ert trapphus eller efter era önskemål. Den skyddar mot brand och isolerar bra mot ljud.

 

Brandskydd

Hur ser brandskyddet ut i din nya bostad och när kontrollerades den senast?


Brandvarnare
Börja med att undersöka hur många brandvarnare som finns. Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvm. Dessutom bör avståndet mellan två brandvarnare inte vara större än 12 meter. Sedan bör du testa om de som finns fungerar. Det gör du genom att trycka in testknappen under några sekunder. Detta bör sedan minst göras en gång i halvåret. Du ansvarar själv över att dina brandvarnare funktionskontrolleras och rengörs regelbundet. Använd en dammsugare för att rengöra brandvarnaren på ett skonsamt sätt.

Läs mer i vår Guide om brandvarnare >

Brandsläckare
Om den tidigare ägaren av bostaden lämnat kvar någon brandsläckare bör du först undersöka om den fortfarande är duglig. Det gör du genom att kontrollera att sprintern fortfarande sitter kvar och att pilen i tryckmätaren står på grönt. Dina brandsläckare skall placeras centralt i bostaden och du bör ha minst en per plan.

Läs mer i vår Guide om brandsläckare >

Brandstege          
Flyttar du in i en lägenhet, en trappa upp eller högre, ska du se till att du har en brandstege nära fönstret eller balkongen. Börjar det brinna i trapphuset eller om trapphuset är rökfyllt har du kanske ingen annan flyktväg än just fönstret eller balkongen, varför en brandstege är ett perfekt komplement till din övriga brandutrusning.

 

Barnsäkerhet

Har du små barn som bor hemma är det viktigt att du barnsäkrar ditt boende.

För små barn utgör kök, fönster, eluttag och trappor de största farorna i hemmet. Du kan med enkla medel förebygga och göra barnens omvärld tryggare.
  • Montera fast fönsterkedjor och hakar på balkongdörrar och fönster.
  • Använd grind om du har trappa inomhus.
  • Sätt petskydd i eluttagen.
  • Sätt barnspärr på diskmaskinen och ugnsluckan.
  • Sätt hällskydd på spisen
  • Fäst skydd på vassa hörn och bordskanter.
  • Använd låshakar till lådor och skåp.
  • Förvara vassa knivar och redskap utom räckhåll för barn.
  • Förvara mediciner, alkohol, cigaretter och kemikalier oåtkomligt för barnen.

Gå direkt till vårt sortiment av barnsäkerhetsprodukter >

 

Vattensäkert kök

Ett av de absolut vanligaste problemen i våra hus och lägenheter är vattenskador. De dyker lätt upp om ditt kök drabbas av läckage. Om läckaget pågår länge utan att upptäckas kan skadorna och reparationerna bli omfattande.


Med våra produkter för ett vattensäkert kök förebygger du skador genom att du snabbt upptäcker läckagevatten innan skador hinner uppstå. Vattensäkert kök är enkelt att installera själv och hos vissa försäkringsbolag får du rabatt på din villaförsäkring efter installationen.

Läs mer om vattensäkerhet >

 

Dörrklockor, brevlådor mm


Om du tittar in i vår webbutik så ser du att vi även säljer snygga designade dörrklockor från bl.a. Jacob Jensen, och ett flertal olika modeller av postlådor.

 

 

Tillbaka till guiderna

Fler guider och checklistor hittar du här...