Batterier och säkerhet

Batteriguiden

Ett batteri är ingen leksak och batterier av dålig kvalitet eller felaktig hantering av batterier kan få ödesdigra konsekvenser, till exempel kan batteriet börja brinna och till och med explodera. Samtidigt kan vanliga brandsläckare inte släcka en brand i ett lithium och lithium-ion batteri. I denna guide visar vi vad du bör titta på vid val av säker batteri, säker laddning och hur du kan släcka en batteribrand.

 

Säkra batterier

Dessvärre finns det många billiga och osäkra batterier på marknaden och batterier från ett flertal tillverkare får av säkerhetsskäl inte ens tas med på flygplan. Därför är det väldigt viktigt att titta noggrann på kvalitet när du köper batterier. Kontrollera därför att batteriet har följande fyra skyddsfunktioner:

  • Överströmsskydd - Ett batteri kan bara leda en viss mängd ström. För att förhindra att din enhet blir skadad under laddning så bör batteriet ha ett överströmsskydd som begränsar laddningsströmmen. 
  • Övertemperaturskydd - När för mycket ström leds genom batteriet kan det bli överhettat. Därför bör batteriet ha ett övertemperaturskydd - som försäkrar att batteriet fungerar under säkra förhållanden och undviker alla risker som orsakas av överhettning.
  • Över- och underspänningsskydd - En batteridriven enhet kan bara hantera en viss mängd spänning. Batteriet bör därför vara försett med ett över- och underspänningsskydd som förhindrar batteriskador orsakade av oväntad strömingång eller överurladdning. 
  • Kortslutningsskydd - När en kortslutning uppstår blir det en hastig och överdriven tillförsel av ström som kan göra skada på både din enhet och laddare. Därför bör batteriet ha ett skydd installerat som förhindrar skador som orsakas av felaktig användning eller extern kortslutning. 

Samtliga batterier i vårt sortiment kommer från världens ledande batteritillverkare och uppfyller självklart ovanstående säkerhetskrav.

 

Säker laddning av batteri

Det är viktigt att en batteriladdare har inbyggda funktioner som undviker överhettning, överladdning och som indikerar om någonting är fel i laddaren. En säker batteriladdare bidrar till längre hållbarhet, säkrare användning och minskad risk för miljöfarliga läckage med flera.

 

Släckning av batteribränder

Vanliga brandsläckare, som pulversläckare, skumsläckare och koldioxidsläckare, är ineffektiva vid bränder i Lithium- och Lithium-Ion (Li-Ion) batterier, som idag finns i allt från mobiltelefoner och surfplattor, till batteridrivna verktyg och leksaker samt elcyklar, elmopeder och elbilar. Lithiumsläckare är den enda typen av brandsläckare som kan bekämpa och släcka en brand i lithiumbatterier.

Upptäck vårt sortiment av lithiumsläckare

 

Rekommenderade batterier

Upptäck hela vårt sortiment av batterier.

Artiklar 1 till 5 av 6 totala

Sida

Mer information om batterier

Mer information

Vill du veta mer om batterier? Då kan vi rekommendera följande guider: