Batterier och batteritiden i en brandvarnare

Brandvarnare

Brandvarnare drivs i regel av batterier, och det är viktigt att känna till att det finns stora skillnader gällande batteritiden för olika batterityper och brandvarnare.


Batterityper

Inbyggda lithiumbatterier

Den bästa batteritiden har i regel brandvarnare med inbyggda lithiumbatterier eftersom dessa batterier ska hålla under hela brandvarnarens livstid, vilket i regel är 10 år. Inbyggda batterier kan inte bytas ut. Många brandvarnare med inbyggda lithiumbattier marknadsförs just med denna långa batterilivslängd, dock är det viktigt att känna till att detta inte innebär en garanti för att batterierna alltid kommer att hålla i 10 år. Vissa omständigheter, som till exempel många larm, inklusive testlarm och falsklarm, låga temperaturer eller tjocka väggar som försvårar radiokommunikationen i sammankopplade brandvarnare, kan påverka batterilivslängden negativt. Medan batterierna i dessa brandvarnare oftast håller i 10 år, lämnar tillverkarna i regel en garanti på batterierna på maximalt 5 år.

 

9V lithiumbatterier

Det är också populärt att brandvarnare drivs med 9V lithiumbatterier. Ibland har dessa batterier beteckningen "1-års batteri", "5-års batteri" eller "10-års batteri". Beteckningen kan lätt missuppfattas, den är nämligen ingen garanti för hur länge batterierna håller i en brandvarnare utan innebär endast att batterierna håller i upp till 1, 5 eller 10 år när batterierna INTE används. Används batterierna, förkortas livslängden mer eller mindre beroende på den faktiska strömförbrukningen. I en brandvarnare är det flera komponenter som förbrukar ström, förutom brandrökssensorerna är det själva larmet, och - i en sammankopplingsbar brandvarnare - även radiokommunikatonen. Strömförbrukningen och därmed livslängden kan därför skilja sig avsevärt, även mellan olika brandvarnare av samma modell. Ett 9V lithiumbatteri med beteckningen "10-års batteri" håller i en vanlig brandvarnare ca 4-5 år och i en sammankopplingsbar (trådlös) brandvarnare i ca 2 år, förutsatt att batteriet är av god kvalitet. 

Köp nya 9V lithiumbatterier till dina brandvarnare.

 

Alkaliska batterier

Det finns även brandvarnare som drivs av alkaliska 9V eller hushållsbatterier (AA eller AAA). Dessa har i regel en ännu kortare batterilängd och måste bytas ännu oftare.

Köp nya alkaliska hushållsbatterier till dina brandvarnare.

 

Dåliga batterier orsakar många dödsolyckor

De flesta mäniskor som omkommer i bränder saknar en fungerande brandvarnare eftersom batteriet har tagit slut. Vi rekommenderar därför brandvarnare med inbyggda lithiumbatterier eftersom de erbjuder den absolut bästa driftsäkerheten. Väljer man en modell med utbytbart batteri är det extremt viktigt att komma ihåg att testa och byta batterierna regelbundet. Vi rekommenderar att testa samtliga brandvarnare minst en gång i månden!

Köp testgas till brandvarnare

 

Observera

  • Batterierna aktiveras först när brandvarnaren monteras, därför kan batteritiden vara betydligt längre än vad som står på förpackningen
  • Batterier är förbrukningsvaror, som i enlighet med våra köpvillkor är undantagna från garantin.


Mer information

Mer information

Vill du veta mer om batterier eller brandvarnare och brandskydd? Då kan vi rekommendera följande guider: