Elsäkerhet

Gör hemmet elsäkert för barnen

Elinstallationer och elapparaterna i hemmet är utformade med tanke på vuxna mäniskors användning. Ibland kan barn ha egna idéer om hur exempelvis eluttg och sladdar ska användas. Var därför försiktigt med att placera elapparater i barnrum! Här följer några tips om hur du kan göra hemmet elsäkrare även för dina barn.

Uttag och sladdar

  • Se till att eluttagen i din bostad har kontaktskydd eller PET-skyddade, det vill säga har täckplattor över kontakthylsorna.
  • Sladdar som ringlar över golvet kan bli oemotståndliga men farliga leksaker, skaffa därför en sladdhållare. Ett annat sätt att undvika lösa, långa sladdar är att installera fler vägguttag. Ett annat är att fästa de sladdar som ändå behövs mot en vägg eller list.
  • Om isoleringen runtom sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller en hamster gnagar på den, förvandlas sladden snabbt från leksak till dödsfälla.

Farliga apparater

Brödrostar och hårtorkar är exempel på spännande apparater, som när de lämnas liggande framme, utgör en stark lockelse på nyfikna barn. Ta för vana att alltid dra ur stickkontakten när du använt sådana apparater. Spisen, och det som sker där, brukar också locka till sig små barns uppmärksamhet. De flesta moderna spisar har barnskyddsutrustning som spislås, tippskydd, spärr på ugnsluckan och kastrullskydd. Använd dessa skydd och komplettera gärna med en timer, ifall barnet i ett obevakat ögonblick lyckas sätta på spisen eller annan apparat.

Sänglampor

När du inreder barnens sovrum, undvik lampor som inbjuder till lek. Lampor som ser ut som sagofigurer eller djur bör därför stå så att barnet inte når dem. Du bör också tänka på att montera vägglampor och sladdar så att barnet inte kan riva ner dem i sömnen eller under lek.